Krátce po obědě objevili policisté mrtvého čápa na silnici mezi obcí Zámělíč a Poběžovicemi. Pravděpodobně ho srazil náklaďák. Nález uhynulého čápa oznámili policisté v plzeňské záchranné stanici živočichů a na pomoc povolali šéfa stanice Karla Makoně.

„Prověřil jsem uhynulého čápa na silnici i jediné obsazené hnízdo na nepřístupném komínu bývalého zahradnictví, zhruba 700 metrů od silnice. Na hnízdě byl pouze jeden rodič, který stále nervózně porovnával zobákem něco na hnízdě. Abychom se k hnízdu dostali, potřebovali jsme technickou pomoc hasičů,“ popisuje začátek technicky velmi náročné záchranné akce Karel Makoň.

V Poběžovicích funguje nové centrum Pelíšek
V Poběžovicích začalo fungovat centrum Pelíšek

K hnízdu totiž nebyl téměř žádný přístup a ať hasiči postavili auto z jakékoliv strany, vždy jim k hnízdu chyběly dva metry. Situaci vyřešili Poběžovičtí, kteří pomohl zajistit přístup k hnízdu přes park. Nejdřív však bylo třeba rozstříhat drátěný plot.

„Improvizace se nakonec vyplatila. Před půl osmou večer se nám podařilo dostat čtyři mláďata do bezpečí. Bohužel jednomu už nebylo pomoci. Bylo uhynulé v hnízdě,“ pokračuje Makoň s tím, že mláďata byla maximálně tři dny stará a jeden rodič by neměl šanci je v tomto věku sám odchovat.

„Mláďata jsme z hnízda sundali, až když jsme měli jistotu, že mrtvý čáp na silnici je opravdu partner čápa od mláďat na hnízdě,“ dodal Makoň.

O čápata je už dobře postaráno. V záchranné stanici jsou uměle zahřívána a dostatečně krmena. Šanci na přežití mají velmi dobrou.