V neděli 9. července se nás však na bývalé rotě na Srubech sjelo 10 traktorů různých značek. Společně jsme pak odjeli po nové cestě přes hranici do malé pohraniční obce Jagershof, kde probíhal jubilejní 10. ročník setkání. Byla to ohromná akce – sjelo se celkem 215 starých traktorů a 80 nových traktorů o různých výkonech až do výkonu 260 HP. Právě tyto traktory se přihlásily do soutěže o tahání speciálního stroje Mamut na pískovém podloží. Hodnotila se vzdálenost, kam traktor Mamuta dotáhl.

Ty nejsilnější překonaly vzdálenost 70 m a pak se zahrabaly. A protože to byla opravdu unikátní akce přišlo se podívat i neskutečné množství diváků. Tahání se zúčastnilo velké množství traktorů a tak musela být z časových důvodů zrušena spanilá jízda. Kolem 15. hodiny se začaly staré traktory rozjíždět domů a i my jsme opět přes Sruby odjeli do Brnířova.

Tuto sobotu jedeme na akci Couvání traktorů s vlekem spojené s výstavou starých traktorů a veteránů v Libkově. Další víkend 23. července plánujeme jet opět do německého Lixenriedu (nedaleko Furthu im Wald). Pak nás budou očekávat v Radonicích 29. července , kde se pojede tradiční Terra cup spojený s výstavou starých traktorů a veteránů. 

Na výstavu veteránů na náměstí v Domažlicích letos nepojedeme, protože pro tuto akci zajišťujeme průjezdní kontrolu veteránů na návsi v Brnířově dne 19. srpna. A 26. srpna se uskuteční setkání traktorů v Postřekově. A už teď se těšíme i na velké setkání 17. září v německém Furthu im Wald – Voithenberghammer, kde se setkání opakují vždy po 4 letech. Bude se mlátit obilí s cepy i na staré mlátičce. K vidění bude historický drtič na kámen a vodní hamr, který pohání voda z malého rybníčku.

Lukáš Bouda.
Na nervozitu nebyl čas, říkají zachránci dívky z hořícího auta

Poslední letošní akcí bude 7. října Polní den v Mahouši, kde mimo výstavy starých traktorů probíhá po celý den orba na poli. Začíná se s koňmi, pak vyjedou traktory od výkonu 10 HP a postupně se střídají další podle výkonu. Vidět jsou i pásové: Zetor 35 , Zetor 2023 a DT 54. Je to opravdu pěkná akce a přijde se podívat i velké množství diváků i „odborníků”, kteří zkoumají kvalitu brázdy za traktory.

„Přátelé starých traktorů v Brnířově” již mimo tyto vypsané akce také začínají plánovat průběh setkání v roce 2018. Musíme opět sehnat a přitáhnout do Brnířova nějaké unikátní stroje, aby naši návštěvníci byli tak, jako v předchozích letech. Rádi bychom mimo jiné zajímavosti předvedli poprvé v Brnířově i traktor Zetor 3016 v polopásovém provedení. Těšíme na vaši návštěvu u nás v Brnířově v roce 2018.

Autor: Mirek Beneš