Přičinlivý pracovník, který dokáže nejen kácet stromy a stavět úžasné hráze, ale také měnit k obrazu svému prostředí vodního toku, se zabydlel na východní straně Poběžovic.

„Bobr tam byl už vloni, ale měl hráze pod mostem, ale ty mu museli rozebrat. Nyní je zhruba půl roku hráz nad mostem," říká Poběžovičan Josef Jansa, který zajímavého savce sleduje, ale vyfotografovat se mu ho nepodařilo.

„Viděl jsem ho a měl jsem z toho radost. Bylo to v noci, ale vyfotografovaného ho nemám. Mně bobří přítomnost nevadí. Je to asi tak, že dokud mi kvůli bobří hrázi neteče voda do kuchyně, nic se neděje," říká s úsměvem.

A právě loňská bobří hráz mohla natropit problémy de facto celému městu.

„Vznikl tam problém. Když si bobr postavil hráz pod mostem, začala se nám nějak vracet voda do čistírny odpadních vod," vzpomíná pracovnice odboru životního prostředí MěÚ Poběžovice Irena Lindová a doplňuje, že letos městu zatím v souvislosti s bobrem nikdo nic nehlásil.

„Bobři navzdory loňskému zbourání hráze zůstali. Voda tam kvůli do vysoka vystavěné nové hrázi teče dost vrchem, je zajímavé, jak se řeka zaplnila, ale pod mostem je podle mne dostatek místa," míní Jansa.

„Odpad z čistírny by hráz postavená nad mostem neměla ovlivňovat jako vloni. Každopádně by tam hráz neměla být. Mělo by se brát v úvahu to, že pokud by přišla povodeň, mohl by se prostor pod mostem ucpat," odhaduje Lindová.

Možná by situaci rychle a bezplatně zvládli poběžovičtí hasiči, kteří by mohli bobří hráz rozebrat. Avšak tok Pivoňky nepatří do majetku města.

„Jedná se o vodní tok patřící Lesům České republiky. Upozorním je, aby tento stav na Pivoňce preventivně řešili. Nevíme, jaká bude zima a jaké jaro a bobří hráz by mohla být příčinou zhoršení povodňové situace," nastínila řešení vzniklé situace Lindová.