„Velkou radost z nich nemáme, ale v současnosti nám zatím žádné velké škody nedělají," říká k situaci Richard Kolek, který má na starosti správu Zámeckého parku. „Okolo rybníku roste velké množství měkkých dřevin, které musíme průběžně odstraňovat. Tyto dřeviny bobrům opravdu chutnají, takže s nadsázkou se dá říct, že nám trochu i 'pomáhají'. Samozřejmě může nastat situace, že by šli za potravou dále od rybníka a začali okusovat parkové stromy. Pak bychom to museli začít řešit," vysvětluje správce parku.

Výskyt bobrů na horním rybníku potvrzuje i Stanislav Štěpánek z Horšovského Týna, který park často navštěvuje. „V letošním roce je již jisté, že právě zde bobři jsou. Na ostrově, který se nachází na západní části rybníka, je možné i přes velké množství rákosu vidět vchody do hnízda a cestičky, které vedou do vody. Také v místech, kde vtéká potok do spodního rybníka s bílou lávkou, je v současnosti množství nového okusu," popisuje.

První nálezy okousaných dřevin se v blízkosti horního rybníku přitom objevily již v roce 2014. Následně se zdálo, jako by se bobři odstěhovali výš, po proudu Křakovského potoka, který také protéká parkem. Potoky a řeky totiž bobrům vyhovují více než stojaté vody nádrží a rybníků.

V roce 2015 bobři teorii o svém výskytu potvrdili a pod rybníkem u „Kačárny", necelý kilometr od parku, si vytvořili první hráz. Rozmnožovali se a další hráz postavili na podzim 2015 pod Kocourovem, kde se na přilehlé louce vytvořila ohromná zaplavená plocha. Zdá se, že Křakovský potok během několika let osídlí bobři z řeky Radbuzy. Vzniklé hráze byly postupně odstraněny, avšak neúnavní stavitelé se dali znovu pilně do práce a v současné době již vytváří nové hráze na stejných místech.

Jaroslav Čedík

okousané dřeviny v zámeckém parku.Zdroj: Jaroslav Čedík