„Nenechám si rozdávání Betlémského světla ujít, i když jsem toto poslání předala mladším. Jsem ráda, že to Eliška, Anežka a Verča po mně převzaly, jsou to šikovná děvčata a tato tradice zde má pokračování," řekla Deníku Bílková a dodala, že předávání světla spolu se skauty zprostředkovávala obyvatelům do loňska, tedy celkem devatenáctkrát.

„Rozdávat Betlémské světýlko jsem začala chodit jako malá, prakticky jak jsem začala chodit do skautského oddílu. Stala se z toho hezká tradice a líbí se mi, jak se tu předává na Vánoce nejen světlo, ale také radost. Moc ráda pokračuji v tom, co zde zahájila Hanka Bílková," vyznala se Eliška Bednářová, která studuje v Praze architekturu.

„Poslední roky si pro světlo chodíme, předtím jsme si je nechávali nosit," prozradila nám Jaroslava Herlíková se synem Tomášem.

Pro světlo si přišel i vietnamský obchodník, který je v Domažlicích známý jako Tomáš. Řekl nám, že Domažlice jsou jeho druhý domov, a proto slaví české Vánoce.

Ani letos nechyběla mezi zájemci o Betlémské světlo parta lidí, která se pak hromadně fotografovala.

„Tradice se musejí dodržovat! Chodíme pro Betlémské světlo vždy celé rodiny. Kdysi nás bývalo kolem čtyřiceti dospělých a dětí, časem se to trošku smrsklo, takže nás je něco přes dvacet," prozradil nám Pavel Beneš z Pařezova, jehož ostatní označili za mluvčího skupiny.

Zajímalo nás, zda všichni pocházejí z jedné obce.

„Vůbec ne! Jsme prakticky ´rozházení´ po celém okrese, ale jsme kamarádi," odpověděl za početnou skupinu s lucerničkami Be­neš.

Až po společném focení 27členné skupiny vyšlo najevo, že dodatečně přijela další partička jejich přátel, takže konečný počet se 40 přiblížil.

Další snímky z rozdávání světla ZDE