„To byla hrůza." Tak hodnotili někteří Klatované sobotní pohled z oken a na fasády domů, které byly obsypány beruškami. Všichni se shodovali, že něco takového viděli poprvé.

„Nebyly to běžné berušky, které jsou krásně červené a mají černé tečky. Tyhle byly černé a měly červená kolečka. Měli jsme jich kolem oken asi dvě stě, pokoušela jsem se je smést koštětem, ale nedaly se, létaly zpátky. Byly to hrozné nálety. Lezly i přes síťku v okně k malé do pokoje. Ještě v pondělí je tam měla. Nic takového jsem v životě neviděla," řekla Klatovanka Lenka Kolcunová.

Z náletu berušek byli překvapeni i lidé v Podhůrčí, kde měli někteří obsypané domy. „Tolik berušek pohromadě jsem viděla poprvé v životě. Byly na zdi, ale jakmile se ochladilo, tak odletěly. Dovnitř se mi jich dostalo asi pět, ale nic jsem s nimi nedělala, zmizely samy," uvedla Pavlína Slavíčková z Klatov.

Z JEDNÉ STRANY BERUŠKY, Z DRUHÉ MOUCHY

Beruščí návštěvu měla na chatě v Hnačově také Romana Papežová z Klatov. „Přiletěly nám na jednu stranu chaty. Lezly spíš směrem ke střeše. Řekla bych, že tam byly půl dne a pak zmizely. Naopak na druhé straně chaty se nám zase usídlily mouchy, kterých tam bylo snad padesát," sdělila Papežová.

HLEDAJÍ ÚKRYT

Podle entomologa Oldřicha Jahna z Kadešic byl velký výskyt berušek způsoben tím, že se o víkendu oteplilo a hmyz vylezl ven. „Šlo o nějaký druh slunéčka, kterých je několik. Při určitých podmínkách se druh přemnoží a pak se z ničeho nic objeví. Letos se slunéčkům dařilo. Není až tolik běžné, aby se v takovém množství objevovala," uvedl Jahn.

Dle jeho slov nejsou ničím nebezpečná, jen mohou obtěžovat. „Trochu koušou, jako když vás štípne moucha. Ale že by někam lezla a napadala, to ne," poznamenal entomolog.

UTĚSNIT OKNA

Bránit se proti nim dá jen jedním způsobem a to tím, že si lidé utěsní okna, aby se nedostala slunéčka dovnitř. „Nyní jsou brouci ztuhlí, nic nedělají, připravují se na zazimování. Když se ale objeví příznivý den, oteplí se, tak se zaktivizují, začnou létat a hledat úkryt. Hledají podle teploty, takže ohřáté domy je lákají, především jižní strany. Hledají štěrbiny, kde by se ukryli. Tam se jich pak sleze víc. Ve městech jsou to právě štěrbiny na domech nebo u oken a když netěsní, tak se dostanou až dovnitř," řekl Jahn.