Ti, kteří by sami potřebovali od veřejnosti co největší možnou pomoc a podporu, se rozhodli vynaložit úsilí a nezištně pomoci pětiletému Honzíku Frýbortovi. Chlapec, stejně jako klienti stacionáře, trpí autismem.

Soběkurští se totiž dozvěděli o dobročinné akci Kabelkový VELEtrh Deníku. Jejím smyslem je, že každý může v redakcích Deníku věnovat svou již nepotřebnou kabelku a ty pak budou za symbolické ceny prodány. Výtěžek pomůže zaplatit terapii Honzíkovi z Plzně.

„Babička Honzíka Frýborta pracuje u nás ve stacionáři, což je další důvod, proč jsme se rozhodli pomoci," vysvětlila vedoucí zařízení Eliška Cibulková.

Návštěva ze Soběkur věnovala naší redakci rovnou celý pytel kabelek, které pocházejí od rodičů klientů a svazu žen z Hradce u Stoda, odkud pochází Honzíkova maminka i babička.

Uživatelé a pracovnice stacionáře nám dokonce věnovali krásnou látkovou kabelu, kterou sami vyrobili.

„Máme šikovné klienty. I přesto, že mají těžké mentální postižení. Jde o klienty s těžšími stupni poruch autistického spektra. Vydrží se soustředit nejvýše tak čtvrt hodiny a tkají po malých kouscích," vysvětlila Cibulková s tím, že utkání tašky na pomoc Honzíkovi jim zabralo skoro čtrnáct dní.

Látku pro kabelu utkal klient Jindřich Zábran s pomocí Járy Hanzlíka, pracovnice stacionáře Věra Čapková pak tašku ušila.

„Přejeme malému Honzíkovi, aby výtěžek z akce byl co největší, a nové majitelce kabely, aby sloužila co nejdéle," dodala Cibulková na závěr.

Po návštěvě redakce Deníku se všichni společně vydali na zasloužený oběd a prohlídku krás chodské metropole.