To  jsou v kostce nejnovější aktuality v procesu zvažované přestavby historické budovy domažlického pivovaru v multikulturní centrum.

„Rada města schválila odměny oceněným návrhům v proběhlé architektonické soutěži ve výši 420 tisíc korun," informoval starosta Miroslav Mach. Dalších 61 tisíc město vyčlenilo na odměnu členů výběrové komise,  které nominovala komora architektů.

Autoři dvou vítězných návrhů mohou vystavit své faktury. Zároveň bylo zahájeno zadávací řízení na zpracování projektové dokumentace přestavovaného areálu, který má ambice stát se významnou dominantou města.

„Oba musí městu předložit dohodu o spolupráci," připomněl Mach.

V pivovaru se v září bude konat poslední veřejná akce před jeho přestavbou. Třetí Kulturovar kromě hudebních vystoupení nabídne i výstavu všech projektů přihlášených do architektonické  soutěže, která skončila v červnu.

„Přišly do ní práce z Francie, Německa, Bulharska, Slovenska a nejvíce samozřejmě z České republiky," shrnul tajemník výběrové komise Michal Hájek.

V areálu historické budovy domažlického pivovaru by své místo měly najít městský minipivovar, restaurace, pivnice se sálem, stálá galerie, místo pro obměňující se výstavy, knihovna, malý sál pro alternativní scénu, ukázka sklářského umění i pivovarské muzeum.

Nejisté je zatím, kdo náročný  projekt zaplatí. Domažlická radnice hledá vhodné dotační tituly, které by vytvořily základ financování.