Členové Českého svazu zahrádkářů Chodská Lhota si vybrali první den jarního měsíce března ke zhodnocení své činnosti za uplynulý rok a hlavně k naplánování letošní sezóny.

„Moštování se loni povedlo. Zpracovali jsme 66 q jablek a mohli jsme tak bez problémů splatit další pětinu dluhu na nový lis obecnímu úřadu. Další finance půjdou na novou střechu moštárny a fasádu. Do oslav 110 let založení sboru hasičů, které budou 18. července, bychom to měli zvládnout,“ konstatoval po obvyklých zprávách o činnosti, hospodaření a revizi předseda zahrádkářů Miroslav Bayer.

Na jeho podnět se rozproudila čilá diskuse. On sám se dotkl hlavních témat, což jsou provoz moštárny, pořádání pochodu Chodská Bůta, zorganizování oslav Dne dětí a využívání areálu Lomeček.

„Chodská Bůta se jde letos 16. května a jako každý rok bude k jejímu organizačnímu zvládnutí dobrá každá pomocná ruka. Věřím, že vše zvládneme. Problém nám ale vyrobil neznámý poberta, který na podzim minulého roku ukradl z Lomečku kovové kozičky pod prkna na lavice v hledišti a patrně je prodal do sběrných surovin,“ dodal Bayer.

Chodskolhotští zahrádkáři už investovali do zakoupení lavicových setů pod pergoly a do rozvodné skříně elektroinstalace. Zahrádkář Josef Stuiber pak v diskusi navrhl vylepšit v Lomečku záchody. „A budeme bohužel muset všechno, co se odtamtud dá ukrást, uskladnit v obci a před každou akcí vzít traktor a navozit to nahoru,“ dodal Stuiber na adresu nenechavců.

Závěr výroční schůze patřil volbám nového výboru, který Lhotští značně omladili. Předsedou zůstal Miroslav Bayer, místopředsedou se stal Rostislav Štefl, funkci pokladníka převzala jeho žena Jaroslava. Jednatelkou byla zvolena Vendula Jägerová, revizorkou Lenka Tomanová a delegátem Ústředního svazu ČZS pak zůstal Antonín Pesl.

Po skončení jednání si přítomní při promítání amatérského filmu zavzpomínali na počátky pochodu Chodská Bůta před dvaceti lety.

Autor: Zdeněk Huspek