Alternativním trestem v podobě 200 a 300 hodin obecně prospěšných prací potrestal ve středu domažlický soud dva ze tří obviněných mladíků Robina Beneše a Josefa Kapice za to, že 15. září zdemolovali Mercedes před restaurací U Svatého Jána v Trhanově. Z poškození cizí věci byl obviněn i František Kramár. Toho však soud zprostil obžaloby, neboť se prokázalo, že u demolice vozu opravdu nebyl.

Mercedes patřil majitelům restaurace a používal ho hlavně jejich syn, kterému se tak mladíci pomstili za to, že jednomu z nich,  Radimu Benešovi, přebral dívku.

„Přiznávám, že jsem to udělal. Je mi to líto. Syn majitelů restaurace mi přebral přítelkyni, proto jsme mu železným klíčem na přezouvání kol auto rozbili,“ zněla již dříve Benešova výpověď.

Třiadvacetiletému Benešovi uložil soud o něco nižší trest 200 hodin obecně prospěšných prací, protože se jako první k činu přiznal a ještě před zahájením soudního líčení uhradil  většinovou část způsobené škody. Ta byla pouze na náhradních dílech vyčíslena na více než 64 tisíc korun.

Jeho spolupachatel třiadvacetiletý Josef Kapic bude muset odpracovat o sto hodin obecně prospěšných prací více, ale doplatit na něj zbyla škoda pouze ve výši 4 028 korun. Ke středečnímu soudnímu líčení byli předvoláni jako svědci další dva mladíci,  kteří byli u demolice přítomni.

Jejich výpovědi však nebyly k ničemu. Oba se před soudem dušovali, že se s ostatními z povedené partičky nedomluvili. Jeden ze svědků dokonce tvrdil, že jeho bratranec, Josef Kapic, demolici jen  přihlížel, ačkoliv Kapic se k činu sám přiznal.

Soudce jednání mladíků označil za zbabělost a ztotožnil se se státním zástupcem, který pronesl, že si jejich čin nezadá s praktikami mafie.

„Svým jednáním jste překročili  hranici slušnosti a morálky. Kromě porušení předpisů jste projevili zbabělost a neúctu k hodnotám. Nejvýchovnějším trestem pro vás proto budou hodiny obecně prospěšných prací, které odpracujete ve svém volném čase a bez nároku na odměnu. Jak se mezi sebou vyrovnáte s výší škody, kterou jste způsobili, je už zcela na vás,“ odůvodnil rozhodnutí soudce Jan Švígler.

Rozsudek ještě není pravomocný, protože státní zástupce, který navrhoval pro oba obviněné mladíky až tříletou podmínku, se k němu nevyjádřil.