Nechtěné těhotenství vyřešila šestadvacetiletá žena z Domažlicka užitím potratové pilulky, již si zakoupila přes internet. Stálo jí to skoro život.

„Použití pilulky vyvolalo u ženy silné krvácení, čímž se ocitla v ohrožení života," uvedla policejní mluvčí Ivana Jelínková.
Balení potratových pilulek, které jsou na českém trhu od letošního července a jsou pouze na předpis, jí přes internet nelegálně prodala v srpnu třiačtyřicetiletá žena ze středních Čech. Policie už ji obvinila z trestného činu pomoc těhotné ženě k umělému přerušení těhotenství, za což jí hrozí až rok vězení.

„Obviněná žena poslala poškozené lék používaný k umělému přerušení těhotenství poštou," dodala Jelínková.
Těhotná žena, které na svém zdraví zřejmě moc nezáleželo, užila pilulku bez váhání. Se silným krvácením byla hospitalizována v Domažlické nemocnici, odkud hned poté, co se jí udělalo lépe, zmizela.

Léky, které jsou v ČR pouze na předpis, je zakázáno prodávat na internetu. Pokud někdo lék takhle pokoutně získá, musí počítat s obrovským nebezpečím.

„Tablety vyvolávající potrat nelze koupit v žádné lékárně. Jsou pouze v nemocnici. Žena je užívá pod přísným dohledem lékařů. Je sledována, zda po jejich užití nemá komplikace. Navíc je vždy poučena, co má doma dělat, pokud se jakékoliv komplikace dostaví později," vysvětluje primář gynekologicko-porodnického oddělení Domažlické nemocnice Ladislav Hamadej.

Podle něj je koupě a užití léků pořízených z druhé ruky obrovským rizikem.
„Nikdy nevíte, co v nelegálně vyrobeném léku skutečně je. Může tam být jed nebo droga, zkrátka cokoliv. Takové léky jsou vyráběny bůhví kde a bůhví kým. Jejich požití může mít fatální následky," pokračuje Hamadej.

Nechtěné těhotenství lze řešit mnoha bezpečnými způsoby. Není proto třeba uchýlit se k takovému řešení, jaké si zvolila mladá žena z Domažlicka.
„Existuje možnost umělého přerušení těhotenství do 12. týdne. Každá žena si musí hlídat cyklus, a pokud má pochybnosti lze si koupit v lékárně těhotenský test. Pak má tři měsíce na to nechtěné těhotenství řešit. Pokud umělé přerušení těhotenství už není možné, má možnost porodit anonymně a pak je i možnost využít baby-box," dodal Hamadej.