Loupežného přepadení se bratranci dopustili vloni  20. července v Klenčí pod Čerchovem. Jejich obětí se stal starší muž, který se vracel z baru. Vyhlédli si ho z auta, pak zastavili a na muže doslova vyskočili. Kamil k němu přistoupil zezadu a udeřil ho pěstí. Senior upadl na zem a ztratil vědomí. Bezvládně ležícímu muži pak strhl z krku zlatý řetízek s přívěskem madony. Adam mu z kapsy  ukradl mobilní telefon. Oba lupiči pak  nasedli do svého auta a z místa ujeli. Policie je dopadla a obvinila po půl roce.

Za tento skutek jim hrozilo až desetileté vezení.  Soud je ale potrestal velmi mírně.
„Je zřejmé, že se dopustili zločinu loupeže. S ohledem na jejich chování, doznání, ochotu nahradit veškerou škodu, lítost, jíž projevili, a to, že až do tohoto skutku žili řádným životem a nikdy nebyli trestáni, bylo možné uložit alternativní trest s pohrůžkou vězení. Místo vyhoštění z ČR rozhodl soud o peněžitém trestu,“ odůvodnil rozsudek soudce Milan Anderle.

Proč dosud netrestaní a do té doby slušní muži na seniora zaútočili, nedokázali vysvětlit.
„Nemůžeme vysvětlit, proč jsme tak jednali. Rozhodně nešlo o to se obohatit. Byl to zkrat, kterého velmi litujeme, nevíme, co nás to napadlo.  Pánovi, kterému jsme ublížili, se zde přede všemi omlouváme,“ prohlásili shodně Dygudové. Napadenému seniorovi omluvu zopakovali přímo do očí a na usmíření mu podali ruku, kterou přijal.

S ukradenými věcmi se už napadený muž neshledá a zřejmě se mu nedostane ani požadované náhrady škody, kterou vyčíslil na 50 tisíc korun.

„Mobil byl starý, o ten vůbec nejde, ale řetízek s madonkou měl pro mne nevyčíslitelnou hodnotu. Víte, oni se dneska velice udivují, jakou uvádím cenu. Ve zlatnictví odhadli cenu této starožitnosti na 40 tisíc korun. Pro mne má ale mnohem vyšší hodnotu. Byl to dárek, rodinný šperk, který jsem měl na památku,“ prozradil senior.

Ukradený starožitný šperk daroval Kamil Dyguda své přítelkyni. Ta, jakmile se dozvěděla, za jakých okolností jej získal, ho okamžitě vyhodila. Stejně tak naložil David s ukradeným mobilem.

Dygudové musí za starožitný šperk zaplatit seniorovi osm tisíc korun, což je cena vyčíslená v trestním řízení. Se zbytkem nároku na náhradu škody byl poškozený senior odkázán na občanskoprávní řízení.

Rozsudek je pravomocný ohledně viny a trestu. Nikoliv však, co se týká rozhodnutí o náhradě škody, neboť v tomto případě si senior ponechal lhůtu na odvolání.