„Tělo sedmapadesátiletého muže bez domova bylo nalezeno v křoví nedaleko Domažlické nemocnice,“ potvrdila domažlická policejní mluvčí Dagmar Brožová. Přivolaní zdravotníci již mohli pouze konstatovat smrt. Policisté místo uzavřeli a následně následně se dostavil i koroner, který tělo prohlédl. Podle policejní mluvčí nebyly při prohlídce zjištěny žádné známky cizího zavinění.

Případ si převzala kriminální policie. „Byla nařízena i soudní pitva zesnulého muže, která určí přesnou příčinu smrti,“ dodala mluvčí Brožová. Nejedná se o ojedinělý případ. Vloni na podzim byl mrtvý osmašedesátiletý bezdomovec nalezen ve zchátralé budově u statku nedaleko Oprechtic. Vyhublý muž klečící na zemi a opřený o lůžko zemřel na vyčerpání organismu.

Přibližně ve stejnou dobu zemřel i jednapadesátiletý muž bez domova, který se zřejmě opilý utopil v Jezeře při západním okraji Domažlic. Osoby bez domova v Domažlicích pravidelně monitoruje městská policie. „V současné době víme o zhruba deseti bezdomovcích,” říká mluvčí strážníků Věra Říhová. Městská policie jim nabízí pomoc při řešení jejich životní situace, lidé bez domova ale o ni ve velké většině nestojí.

„Je možno sehnat jim potravinové balíčky, z Červeného kříže ošacení nebo pobyt v azylovém domě. Ten je ale podmíněn zákazem pití alkoholu, což je pro většinu bezdomovců nepřekonatelná překážka,” zmínila Říhová. Počet bezdomovců v Domažlicích se v průběhu roku mění. „Před zimou se zvýší. Už teď víme o některých, kteří byli přes léto pryč a teď se vrací,” uzavřela mluvčí městské policie.

Ilustrační foto
Cestou se zraněným narazili záchranáři na jinou nehodu