Plzeňský krajský soud rozhodl, že zdejší soudci nepostupovali správně při hodnocení důkazů.

„Krajský soud zrušil původní rozsudek a nařídil, aby bylo vyslechnuto šest spolužáků utonulého chlapce, jejichž výpovědi byly pouze čteny, aby byl vyslechnut znalec a znovu i provozovatel koupaliště," řekl předseda senátu Jan Faschingbauer.

V případu figurují dvě pražské učitelky Alena Doležalová (60) a Yvonna Ziková (50). Státní zástupce obě viní z usmrcení z nedbalosti.
Učitelky byly loni v červnu s dětmi na výletě v Lomečku u Starého Klíčova na Domažlicku. Skupinka chlapců tam skákala z mola a dvanáctiletý Petr se po jednom skoku už z vody nevynořil. Zůstal totiž pod molem.

Doležalová, která seděla na molu, si tehdy nevšimla, že jeden chlapec zůstal pod vodou, upozornili ji až spolužáci. Učitelka poté skočila do vody a chlapce hledala, druhá učitelka sháněla pomoc.

Podle znalce je Lomeček skutečně koupalištěm, ale jeho personální zabezpečení je velmi slabé a nízká je i úroveň provozního řádu.
„Molo, pod kterým zůstal chlapec uvězněný, je obrácená vana vyplněná PET lahvemi. Žádný předpis ale nestanovuje, jak má molo vypadat. Jisté je, že každý provozovatel je povinen se o bezpečí návštěvníků postarat," uvedl znalec a dodal, že podle jeho názoru byla šance změnit průběh nehody nulová.

Bezvládné tělo chlapce vytáhl z vody správce koupaliště Zdeněk Zrůst, který před soudem už dříve řekl, že učitelky na děti nedávaly dostatečný pozor a jen na ně křičely. K včerejšímu líčení se však Zrůst nedostavil.

Obě učitelky stále opakují, že všeho litují. „Je mi strašně líto, co se stalo, je mi líto té rodiny, to se ani nedá vyjádřit," uvedla Alena Doležalová.

Jí i Zikové hrozí podle obžaloby až šest let vězení.