Rudolf Vokoun (53) z Klenčí pod Čerchovem byl před dvěma lety uznán vinným ze sexuální obtěžování sedmiletého chlapce. Ačkoliv byl za svůj čin ohrožen až osmiletým trestem vězení, domažlický soud rozhodl, že bude od jeho potrestání upuštěno a nařídil mu ústavní psychiatrické léčení.
To o rok později zrušil Okresní soud v Plzni a Vokoun se léčil ambulantně u psychiatra v Domažlicích.

Včera domažlický soud rozhodoval, zda bude Vokounova ambulantní léčba zrušena nebo v ní bude pokračovat.
„Ačkoliv je podle lékaře Rudolf Vokoun spolehlivým pacientem, který se dobrovolně a pravidelně podrobuje léčbě, rozhodl soud o prodloužení léčby o dva roky. Stále hrozí riziko recidivy," odůvodnil rozhodnutí soudce Milan Anderle.

Vokoun rozhodnutí soudu přijal bez námitek.
„Jsem rád, že mohu v léčbě pokračovat. Izoloval jsem se od společnosti a lékař je jediným člověkem, se kterým mohu mluvit otevřeně," řekl Vokoun.

S rozhodnutím soudu souhlasila i státní zástupkyně a usnesení o prodloužení ambulantní ochranné léčby Rudolfa Vokouna je tedy pravomocné.
Vokoun, který byl v minulosti za podobné delikty už dvakrát odsouzen, sexuálně obtěžoval dva chlapce v bytě jejich rodičů, kde byl na návštěvě. S rodinou se dobře znal a oba chlapce často hlídal.

Využil nestřeženého okamžiku, kdy zůstal s malými bratry sám v pokoji, a požadoval, zda by si mohl sáhnout na jejich přirození.
Starší z chlapců se proti jeho návrhu ohradil.

Mladší však neměl šanci, protože v tu chvíli seděl pedofilovi na klíně. Vokoun nejdřív osahával chlapce přes oblečení, to mu však nestačilo a začal se ho dotýkat přímo.

Z bytu, kde Vokoun chlapce obtěžoval, putoval rovnou do policejní cely, odtud do vazby a následně do zmíněného psychiatrického ústavu.

Vokoun přiznává, že je pedofil, ale tvrdí, že děti miluje a nikdy by jim neublížil.

Jeho podrobnou zpověď vám přineseme v sobotním vydání Domažlického deníku.