Policie stále ještě nezná pachatele, který úmyslně nařezal tři stovky stromů v lese v Brnířově, kde byla zakázaná těžba dřeva. Místní už déle než měsíc nesmí do lesa kvůli bezpečnosti vstupovat.

„Po pachateli, který zde poškodil naříznutím po obvodu a vyříznutím klínů v kmenech celkem 300 vzrostlých smrkových stromů, policisté stále pátrají,“ řekla domažlická policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Dnes je větší část poškozených stromů poražená, jelikož to bylo vzhledem k jejich poškození nevyhnutelné, což bylo s největší pravděpodobností cílem pachatele. Podle našich informací patří les firmě, která ho koupila od místního soukromníka.

„Přišli tam dva chlápci s motorovými pilami a káceli. Nám se nepodařilo zjistit, kdo to byl, a podle mých informací to neví ani na životním prostředí,“ říká starosta Brnířova Zdeněk Šup.

Místo lesa, který stojí na kopci nad rodinnými domky a který zachytával dešťovou vodu a chrání tak Brnířov před zaplavením, zůstala dnes planina na ploše lesa přesahující 1,5 hektaru.

„Musíme honem rychle něco vymyslet a začít jednat.  Snad by to mohl vyřešit vsakovací příkop, ale to jsou jen úvahy. Budeme muset pozvat odborníka, jenž nám poradí, jak to vyřešit, aby obyvatelé domků pod lesem byli v případě velkých dešťů v bezpečí. To samozřejmě nebude zadarmo a obec to bude stát zbytečné peníze,“ vysvětluje Šup s tím, že doufá v to, že majitel lesa bude natolik ohleduplný, že s odvozem poražených stromů počká na vhodnější klima. 

„Pokud začnou v lese těžit nyní, když je půda nasáklá vodou, těžká technika zcela zničí stávající cesty, které už dnes nejsou v ideálním stavu. Škodu by pocítili i vlastníci okolních lesů,“ dodal Šup s tím, že že jednou už se totéž  v tomto lese stalo.