„Skládky byly založeny v obou případech rozdílnými pachateli, ovšem původce odpadu je v obou případech tatáž společnost s ručením omezeným, která má provozovnu v Domažlicích,“ shrnul vedoucí domažlického obvodního oddělení Petr Šmíd.

„Jednatel společnosti nenakládá s odpady v souladu se zákonem, a dopouští se tak správního deliktu,“ pokračoval Šmíd. Jednatel předal odpad dalším osobám, které nebyly k jeho převzetí oprávněny, a ty založily černou skládku. Pachatelé, kteří ji založili, nejsou přímo z Domažlic.

„K usvědčení pachatelů pomáhají většinou kamerové systémy, ale i výpovědi slušných a všímavých lidí, kterým není stav životního prostředí v místě, kde žijí, lhostejný, a v neposlední řadě stopy na místě činu,“ říká policista.

„Se zakládáním černých skládek či s vývozy odpadů na místa, která k tomu nejsou určená, se setkáváme poměrně běžně. Ovšem skládky v okolí Baldova se jaksi vymykají svou surovostí vůči okolnímu světu, zejména přihlédneme-li k charakteru odpadu (televizory, monitory od počítačových sestav, desítky ojetých pneumatik, záchodové mísy, umyvadla, objemné pytle s obsahem firmou používaného materiálu, apod.) ve vztahu k okolí, v němž byly založeny. V českých podmínkách jde zejména o důsledek sociální nevzdělanosti a bezohlednosti. V našich podmínkách je vztah k životnímu prostředí ještě v plenkách. Věřím však, že v budoucnu se i tato oblast lidského bytí dostane na úroveň vyspělých nejen evropských zemí,“ uzavřel Petr Šmíd.