Chataři a chalupáři by se v zimním období měli mít na pozoru, protože opuštěné rekreační příbytky se v zimě tradičně stávají cílem zlodějů a bezdomovců.

„Během loňského roku došlo k 28 případům vloupání do rekreačních chat," uvedla domažlická policejní mluvčí Dagmar Brožová. „Za letošní rok, do konce října, to bylo 13 případů, i když během loňské zimy šlo tentokrát pouze o pět vloupání," poznamenala.
Například přímo na Nový rok se zloděj vloupal do rekreačního objektu v Babylonu. Ukradl motorovou pilu, křovinořez, mikrovlnnou troubu, nože, nářadí, hrnce a způsobil škodu za téměř 30 tisíc korun.

Lupiči však nekradou pouze nářadí, elektroniku, kuchyňské náčiní, jídlo nebo oblečení, ale doslova vše, co jim přijde pod ruku – odcizeny byly například i staré vojenské uniformy, potápěčská výstroj, heligonky, parohy, vykrajovátka na cukroví nebo kaktusy.

Řada pachatelů však ani prvoplánově netouží krást, ale spíše se zadarmo najíst, napít a v teple a pohodlí se vyspat. Mnohdy po nich však majitelům zůstanou například i pomočené a pokálené koberce.

„Konkrétní místa z taktických důvodů uvádět nebudeme, ale během loňského roku jsme přijali oznámení o vloupání do chat na území všech obvodních oddělení – Domažlic, Kdyně, Holýšova, Horšovského Týna i Poběžovic," uvedla Brožová.

Policisté již s příchodem letošního podzimu ve větší míře kontrolují chaty nejen v chatových oblastech. Policisté je pravidelně navštěvují během výkonu služby a využívají i služební psy.

„Majitelům chat doporučuji nepravidelně je navštěvovat i v průběhu celého podzimního a zimního období. Shrabané listí, uklizený sníh či vyvezené odpadky budí dojem neustálé kontroly a pohybu v chatě. Je–li ovšem chata v přes veškerá bezpečnostní opatření vykradena, rozhodně by majitelé neměli vstupovat dovnitř," upozornila policistka. „Stále tam ještě může být přítomen pachatel, nebo se vstupem do chaty zničí stopy, které za sebou zanechal. Nejdůležitější je ihned přivolat policii a vše detailně popsat," dodala.

Rady pro chataře:

☛ Pečlivě zamkněte všechny dveře na zámek, zavřete okna, popřípadě zajistěte okenice, prověřte funkčnost petlic a zamykacích systémů.
☛ Cenné věci (například elektroniku, jízdní kola, nářadí…) si po sezoně odvezte.
☛ Veřejně nemluvte o svých majetkových poměrech ani o vybavení chaty. Nedávejte fotky a informace o své chatě na sociální sítě.
☛ Na zvonek či poštovní schránku uvádějte příjmení bez titulu a v množném čísle.
☛ Zabraňte tomu, aby bylo kukátkem nebo poštovní schránkou vidět do interiéru chaty.
☛ Pokud v chatě či v okolních stavbách cenné věci zůstávají, zapište si jejich výrobní čísla a pořiďte si jejich fotodokumentaci.
☛ Zajistěte pravidelnou kontrolu objektu alespoň jednou za měsíc, raději však častěji, například po domluvě se sousedem. Občas odkliďte sníh. Pokud to zloděj uvidí, nebude riskovat, že ho přistihnete při činu.
☛ Rekreační objekt si pojistěte.
☛ Nezapomeňte vypustit vodu z bojleru, kotle, čerpadla, potrubí, neboť by mohla zamrznout a tato zařízení poničit (roztrhnout).
☛ Vypněte přívody vody, elektřiny, plynu.
☛ Zkontrolujte střechu, není-li poškozena, aby nedošlo k zatečení, a střešní latě, trámy, zdali jsou v pořádku a vydrží případný nápor sněhu, zkontrolujte těsnost oken, dveří a stav hromosvodu.
☛ Chemikálie jako benzin nebo olej odvezte, nebo ponechejte v jiném prostoru, např. v kůlně.
☛ Odstraňte zbytečné zásoby potravin, které by mohly přilákat hlodavce.
☛ Očistěte střechu a okapy od spadaného listí.