„Zůstala jsem s dětmi sama a dopřát jim vše, co k životu potřebují, sama nedokážu. Bývalý manžel na děti neplatí, a abych vše zvládla a dětem se ve škole jejich spolužáci neposmívali, že jsou socky, finančně mě podporují rodiče. Není mi to příjemné, protože ani oni nemají na rozhazování. Já osobně bych přivítala, kdyby stát platil náhradní výživné za otce a od nich ho pak vymáhal. Byla by to na ně jediná páka. Například mému bývalému manželovi je jedno, jestli jeho děti mají oblečení, jídlo a střechu nad hlavou," řekla pětatřicetiletá matka samoživitelka z Domažlic.

Na Domažlicku zaznamenala policie od začátku roku 67 případů, kdy rodič zapomene, že má určité povinnosti vůči svým potomkům. Zdaleka však nejde jen o muže.

„Mezi těmi, kteří neplatí výživné, je i mnoho žen. Ty však většinou nedluží tak velké částky jako muži," řekla domažlická policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Rekordmanem je muž z Domažlic, který na své čtyři děti neplatí už od roku 2009. Na výživném dluží neuvěřitelných 439 tisíc korun.

„Na své děti neplatil od října 2009 do května 2011. Dluh se vyšplhal na 147 tisíc. V srpnu 2011 byl obviněn z trestného činu zanedbání povinné výživy. Další oznámení bylo podáno v srpnu 2014, kdy neplatil alimenty od září 2012 do dubna 2014. tehdy jeho dluž vyšplhal k osmdesáti tisícům. Poslední oznámení jsme přijali před měsícem. Dluh na výživném vzrostl o dalších dvě stě tisíc korun," popsala jeden z případů Brožová.

Zajímavě se ke svým rodičovským povinnostem staví i jednapadesátiletý muž z Domažlic. Ten už byl z trestného činu zanedbání povinné výživy pětkrát obviněn.
„Pokaždé se hájí tím, že platit nebude, protože prý syn není jeho. Za tím si stojí i přesto, že testy otcovství a genetické rozbory potvrdily, že je skutečně otcem dítěte," pokračuje Brožová.

Neplatičům výživného hrozí až roční vězení. Pokud ovšem vystaví své děti hmotné nouzi, což znamená, že si matka musí na jejich obživu půjčit, nebo se nechat podporovat například od rodičů, mohou skončit za mřížemi až na tři roky.

Někteří otcové se skrývají, aby se vyhnuli své povinnosti nebo trestu. Pak je po nich vyhlášeno celostátní pátrání.

To je případ čtyřicetiletého Václava Panoše z Domažlic, po němž policie pátrá už tři roky.

Čtyřicetiletý Václav Panoš z Domažlic, po němž policie pátrá už tři roky.Zdroj: Foto: PČR
„Okresním státním zastupitelstvím Domažlice byl na Václava Panoše vydán souhlas se zadržením. Muž je důvodně podezřelý ze spáchání přečinu zanedbání povinné výživy, kdy nejméně od března 2012 řádně neplní svoji vyživovací povinnost na své dítě," dodala Brožová.

Hledaný Václav Panoš má asi 170 až 180 centimetrů vysokou štíhlou postavu a černé vlasy. Přiložená fotografie pochází z roku 2007, aktuální popis není znám.
„Policisté přijmou k hledanému muži jakékoliv informace na bezplatné tísňové lince 158 nebo na kterékoliv policejní služebně," dodala Brožová.