Lidé jdoucí na vlak jej museli překračovat. Obrátili se proto na městskou policii, pro niž to nebyl ojedinělý případ alkoholem zmoženého povaleče v posledním období.

„Oznamovatel sdělil, že muž na místě leží již delší dobu, není schopen odejít a překáží chodcům, kteří jej musí překračovat. Hlídka na místě zjistila, že se jedná o 54letého muže bez domova, který je strážníkům díky jejich místní a osobní znalosti dobře znám,“ popisuje velitel strážníků Petr Kubal.

„Muž s hlídkou příliš nekomunikoval, byl pomočený a vzhledem k jeho stavu nebylo po příjezdu hlídky možné u něj ani provést dechovou zkoušku ke zjištění přítomnosti alkoholu v dechu. To se strážníkům podařilo až po dvaceti minutách, a to s výsledkem 3,205 promile alkoholu v dechu,“ pokračuje Kubal.

„Vzhledem k tomu, že muž u kolemjdoucích svým stavem budil veřejné pohoršení, rozhodli strážníci o jeho umístění do Protialkoholní záchytné stanice v Plzni, kam jej hlídka eskortovala se souhlasem lékaře záchranné služby,“ dodal velitel. Shodou okolností se tento muž v posledních dnech na plzeňskou záchytku podíval dvakrát – poprvé jej tam strážníci ve spolupráci s policisty vezli poté, co vzbuzoval veřejné pohoršení v parku u Muzea Jindřicha Jindřicha.

„Převoz opilých jedinců na záchytnou stanici má převážně preventivní charakter a toto opatření rozhodně nelze vnímat jako trest. Osoby pod vlivem alkoholu totiž nejsou nebezpečné jen sami sobě, ale i pro své okolí, které svým chováním mohou ohrožovat,“ říká mluvčí MP Věra Říhová.

KLAMAČ BOBRŮ na hrázi postřekovského rybníka Okrouhlík.
Rybník u Postřekova chrání první klamač bobrů v kraji