Původně měly být práce hotovy už v příštím roce, první tendr určil vítěznou firmu už před dvěma lety. Vítězství konsorcia firem Geosan Group a PSJ předcházelo osmiměsíční výběrové řízení.

„V srpnu 2015 došlo k podpisu smlouvy. Firmu jsme upozorňovali, že práce mohou být prováděny pouze v letních odstávkách, jinak že musí být zachován provoz, tak jak ukládá smlouva,“ uvedl domažlický starosta Miroslav Mach.

Podle původních plánů měly práce proběhnout během tří několikaměsíčních letních odstávek.

„Firma měla nastoupit v červnu 2016, kdy začala první odstávka. Tu nevyužila, později začaly bourací práce na ubytovně a v suterénu. 28. listopadu zhotovitel zaslal městu dopis se sdělením, že se v průběhu stavby objevily skutečnosti (bez jejich specifikace), na základě kterých byl nucen přerušit práce.

Připojil návrh na stavbu bez přestávek nebo prodloužení termínu. Měnit podmínky během stavby ale nemůžeme. Ve smlouvě byly jasně stanoveny,“ konstatoval Mach. 7. prosince bylo městu doručeno odstoupení od smlouvy. Město jej neuznalo a obratem vyzvalo stavbaře k uhrazení smluvní pokuty. Uplatnilo i nárok na složenou bankovní jistinu 22 milionů korun.

„Česká spořitelna dala návrh na předběžné opatření, aby soud odmítl výplatu jistiny s tím, že se vyčká do definitivního rozhodnutí, zda ze strany firmy došlo k porušení smlouvy. Krajský soud jejímu návrhu vyhověl,“ popsal vývoj v soudním řízení místostarosta Zdeněk Novák.

Stavbaři měli podle plánů zbourat venkovní terasu, instalovat novou bazénovou vanu, nové rozvody, klimatizaci, střechu, vybudovat restauraci, saunový svět, wellness, fitcentrum nebo centrální šatny. „Nepředpokládáme, že by nynější výběrové řízení mělo trvat obdobně dlouho jako to původní,“ odhaduje Novák.