„Na Lochotíně se v posledním čtvrtletí letošního roku doplní a zcela zkompletuje diagnostické centrum zobrazování nádorových onemocnění prsu a bude zahrnovat i screeningové pracoviště,“ potvrzuje primář Kliniky zobrazovacích metod FN Plzeň Jiří Ferda. V současné době ženy podstupují mamografické vyšetření prsu na Borech, následně však musí být některá vyšetření doplněna na Lochotíně. Do konce roku dojde k sjednocení pracovišť a staré prostory v borské části nemocnice nebudou již k mamodiagnostice využívány.

Důvodem přesunu zobrazovací techniky nádorů prsu je zejména přímá návaznost na ostatní diagnostické metody, bioptickou laboratoř a na komplexní onkologické centrum. „Na Lochotíně máme totiž k dispozici všechny v současné době nejmodernější zobrazovací techniky – zejména magnetickou rezonanci, ale využíváme také hybridní metody PET/CT a PET/MR pro potřeby speciální diagnostiky nádorů prsu,“ vysvětluje primář.

Jiří Kajínek
Kauza Kajínek: Na místo se tehdy seběhlo hodně čumilů, vzpomíná plzeňský policista

Dalším důvodem je to, že se efektivněji využijí materiální i lidské zdroje. „V současné době se totiž musí obsluhovat dvě od sebe vzdálená pracoviště, musí se zdvojovat materiál pro biopsie i všechny další nástroje,“ popisuje Ferda. V nových moderních prostorách ve vchodu A v lochotínském areálu nemocnice budou ženám k dispozici tři mamografy a dva ultrazvuky. Dva mamografické přístroje budou sloužit výhradně pro potřeby mamografického screening, třetí mamografický přístroj pro odběry biopsií.

Při přesunu pracovišť chystá fakultní nemocnice navíc dva mamografy obnovit. „Jedná se o výměnu dvou stávajících přístrojů, které budou brzy stáří osm let a proto je zapotřebí jej obměnit,“ zdůvodňuje primář.
„Předpokládaná cena nákupu dvou mamografů je 12,5 milionu korun,“ doplnila mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.