V průběhu velikonočních svátků proběhla celorepubliková dopravně bezpečnostní akce, do níž bylo  v Plzeňském kraji nasazeno celkem 374 policistů. Jejím cílem bylo omezit nekázeň řidičů a snížit četnost dopravních nehod. V minulých letech byla totiž situace na silnicích právě v době jarních svátků velmi nepříznivá. 

"Od středy 12. dubna do pondělí 17. dubna zkontrolovaly policejní hlídky na silnicích Plzeňského kraje 2 615 vozidel, přičemž zjistily 608 dopravních přestupků. V blokovém řízení uložili policisté řidičům pokuty v celkové výši 210 tisíc korun a zbývajících 27 přestupků postoupili k vyřízení příslušným správním orgánům," upřesnila policejní mluvčí Pavla Burešová.

Demontáž severního železničního mostu u plzeňského hlavního nádraží
FOTO: Severní most u hlavního nádraží je dole. V úterý ho snesl jeřáb

Nejčastějším dopravním přestupkem bylo nedodržení předepsané rychlosti jízdy, kterou překročilo celkem 152 řidičů. Nevyhovující technický stav vozidel řešili policisté jako druhý nejčastější problém, a to celkem v 113 případech.

Během akce zaplatilo blokové pokuty 60 řidičů za to, že nebyli za jízdy připoutáni. U osmi řidičů policisté vyhodnotili i pozitivní dechovou zkoušku na alkohol a u tři řidičů byl dokonce zjištěn pozitivní výsledek v testu na návykové látky. Během akce bylo zastaveno 1 odcizené vozidlo a zajištěny 2 osoby, po nichž bylo vyhlášeno pátrání.

Společně s touto celorepublikovou akcí probíhala na Tachovsku dopravně preventivní akce „Řídím, piju nealko pivo", která je zaměřena na problematiku užívání alkoholu řidičů před a během jízdy motorového vozidla.

Ilustrační foto.
Řidiči dostali nealkoholické pivo, ale také pokuty

"Další dopravně bezpečnostní akce budou probíhat v našem regionu i nadále. Jejich úlohou není pouze represe, ale zejména preventivní působení na řidiče tak, aby se na silnicích jezdilo co možná nejbezpečněji," dodala Burešová.

Monika Krausová