„Evidujeme odtud pouze 10-15 případů ročně, například v severních Čechách je otrav pětkrát víc," řekl Jaroslav Klán z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Ročně přitom Národní referenční laboratoř pro jedovaté houby řeší zhruba čtyři sta hlášených otrav, většina z nich je lehká. Ty se zpravidla objevují do dvou hodin po snědení hub – zvracením, průjmy, křečemi v břiše. Na většinu podle Klána pomáhá obyčejné živočišné uhlí. „A pokud není, je možné rozdrtit obyčejné grilovací uhlí, sníst ho a pořádně zapít vodou i to," dodal Klán.

Že se povědomí lidí o jedlých a nejedlých houbách zvyšuje, potvrzuje i mykolog amatér Svatopluk Holec. Do jeho houbařské poradny na Pedagogické fakultě chodí lidé už dlouhá léta a nosí houby, které nejsou schopni sami určit. „Lidé už dnes zpravidla tuší, o kterou houbu se jedná, a chtějí se pouze ujistit. Je poznat, že si něco přečetli," doplňuje Holec.

Těžkých otrav houbami odborníci zaznamenají jen několik desítek ročně. U nich je největší problém v tom, že se první příznaky projeví až po několika hodinách, klidně po 10-15. „Lidé si potíže vůbec nespojují s houbovým jídlem. Toxiny z hub už v té době kolují v krvi a škodí v játrech nebo ledvinách," připomíná Klán.

Letošní houbařská sezona je zpožděná. Zatímco jindy už v těchto dnech hřibovité houby pomalu přestávají růst, letos jich je zatím všude dost. „Lesy jsou nyní plné hub, doufám, že nepřijdou větší mrazy příliš brzy," říká Svatopluk Holec. Právě ranní mrazivé počasí by růst hřibovitých hub mohlo zarazit.

Ještě zjara rostly houby jako obyčejně, zlom přišel s letními tropy a suchem, poté houby zarazily. „Zpoždění se táhne až doteď. Na svatého Václava václavky ještě nebyly a první havelku jsem viděl až začátkem tohoto týdne," dodal Holec. Právě z václavek bývají otravy poměrně často. „Stačí ji sníst syrovou a člověk zvrací dva dny," vysvětluje toxikolog Klán. Tuto houbu je zkrátka nutné dobře tepelně zpracovat.

Přestože je letos sezona o několik týdnů zpožděna, lze najít už i penízovku sametonohou. „Říká se jí vánoční houba, ale roste už teď," podivuje se Holec. Jeho kolega Václav Červený dodává, že nyní lze najít také hlívu ústřičnou nebo šťavnatku pomrazku. „Jsou to výtečné houby, pro které se vyplatí jít do lesa," ujišťuje Červený.