Klatovský soud je potrestal obecně prospěšnými pracemi za to, že jako sprejeři spolu se svým 14letým kamarádem pomalovali ve městě historické hradby a další místa a způsobili tak škodu za zhruba 45 tisíc korun.

Mladíci „vyzdobili“ 16. března hradby, ale i například transformátorovou stanici, zejména nápisy „Hovno“, „Mám ráda poníky“ či metrovým dámským přirozením. Chytit je nebylo pro policisty těžké. Řádili totiž za bílého dne, a tak je hlídka zadržela přímo při činu. „Ožral jsem se… Flaška rumu a bylo,“ řekl poté jeden z nich Deníku. Dodal ale, že kvůli tomu, co udělal, „brečet nebude“.

Trafostanice jsou častým terčem vandalů (ilustrační foto).
Brečet nebudu, říká sprejer, který poničil hradby

Aby nemuseli platit poměrně vysokou škodu, mladíci se na místo činu po dohodě s klatovskou radnicí vrátili a nápisy z hradeb odstranili, což nebylo snadné.

ODPRACUJÍ SI TO

Trestu za svůj skutek ale uniknout nemohli. Dva starší sprejery, kteří už jsou trestně odpovědní, potrestal nyní klatovský soud. „Spáchali přečin poškození cizí věci, za který byli odsouzeni k trestům obecně prospěšných prací. Obviněný Krulec ve výměře 150 hodin, obviněný Šimek ve výměře 260 hodin. Důvodem vyššího trestu v Šimkově případě je, že činu se dopustil v den, kdy nabylo právní moci soudní rozhodnutí, jímž mu byl uložen podmíněný trest odnětí svobody za nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Proto mu byl uložen trest blízko horní hranice, která je 300 hodin,“ vysvětlil soudce Jaromír Veselý, který oba mladíky potrestal trestním příkazem, tedy bez nařízení hlavního líčení. Verdikt je pravomocný.

V Klatovech řádili sprejeři.
FOTO: V Klatovech řádili sprejeři, poničili i historické hradby