Pořádný kámen spadl ze srdce Ladislavu Darvašovi (22) z Poborovic nedaleko Klatov poté, co si vyslechl u klatovského soudu podmíněný trest. Darvaš totiž u sebe schoval čtrnáctiletou dívku, která byla na útěku z výchovného ústavu, a navíc s ní měl opakovaně pohlavní styk, a tak mu hrozilo až osm let kriminálu. Pomohlo mu, že slečna nebyla právě světice.

UTEKLA Z ÚSTAVU A SCHOVALA SE U MILENCE

Darvaš se s tehdy čtrnáctiletou dívkou z Tachovska seznámil na podzim roku 2015, kdy chodil s její sestrou. Pak se ale se starší z dívek rozešel a začal si s mladší, která v té době už byla svěřenkou výchovného ústavu v Hostouni na Domažlicku. Tam se jí však nelíbilo a opakovaně utíkala. Stejné to bylo i v prosinci 2015. „Zavolala jsem Láďovi a on si pro mě přijel do Plzně. Odvezl mě pak k sobě domů, kde jsme spolu měli druhý den sex. Věděl, kolik mi je. Pak si pro mě přijeli policisti a odvezli mě do Hostouně, ale já zase utekla. Láďa si pro mě zase přijel. Bydlela jsem pak u něj v pokoji, jedla jsem u nich. Chodili jsme na diskotéky do Klatov. Byla jsem tam až do února 2016, kdy si pro mě zase přijela policie," vypověděla mladá slečna, která přiznala, že Darvaš nebyl jejím prvním intimním partnerem. Jeden mladík byl dokonce souzen za to, že s ní měl sex. A to pouhé dva dny před Darvašem.

Čtěte také: Starostovi a účetní hrozí za tunelování obecní pokladny roky vězení

KE VŠEMU SE PŘIZNAL, ČINU LITOVAL

„Moc mě to všechno mrzí. Byl jsem zamilovaný a nechal jsem se uprosit, když chtěla být u mě. Dnes už vím, že měla být v děcáku a ve škole. Před jejími patnáctinami jsme se spolu vyspali třikrát," řekl soudu Darvaš, který se zpovídal nejen z pohlavního zneužití, ale i z ohrožování výchovy mládeže, neboť dívka zameškala při pobytu u něj 156 hodin školní docházky.

VYVÁZL S PODMÍNKOU

Protože vloni v srpnu byl Darvaš odsouzen za řízení bez řidičáku k pětiměsíční podmínce, ukládal mu klatovský soud souhrnný trest. Zrušil tedy tento verdikt a mladíka potrestal za všechny tři skutky ročním trestem, který mu podmíněně odložil na zkušební dobu dvou let. Zároveň nesmí dva roky řídit motorová vozidla. Při odůvodnění rozsudku soudce Jan Kasal uvedl, že senát přihlédl k mnoha polehčujícím okolnostem. Mimo jiné k tomu, že dívka měla styk s Darvašem krátce před svými patnáctinami a již před ním měla více sexuálních partnerů. Verdikt je pravomocný.

Psali jsme: Nýrští školáci pomohli psímu útulku