V posledních měsících ale byla tabulka s textem Zde pramení řeka Mže poničená a za čas dokonce zcela zmizela. Česká řeka Mže pramení v Německu nedaleko hraničního přechodu Hraničná – Hermannsreuth. Právě sem turisté vyrazili, aby zde nově vytvořenou tabulku opět instalovali.Tomu předcházelo zhotovení nové podle zbytku původní tabulky a také podle televizního záznamu.

„O vlastní výrobu se postaral Slavomír Štrobl a pak už jsme jen hledali vhodný termín, který by vyhovoval k návštěvě pramene. Ještě jsme sháněli kůl, na který tabulku přidělat, to už zajistili manželé Alena a Karel Malých,“ uvedl Antonín Hříbal z Chodové Plané.

Hosté ze žlutického divadelního spolku Žlutiščan tachovské diváky dobře bavili.
Klášterní zahrada ožila vyprávěním divadelníků

Tabulka dostala nevšední kůl – živý. „Je to kmen jívy a jak byl ve vodě, tak začal pučet a ještě kolem tabulky obrostl větvičkami. Manžel navíc dal nad tabulku malou stříšku. Takže je docela možné, že u pramene nakonec bude strom s tabulkou,“ usmívala se Alena Malá z Tachova.

Když muži kůl s tabulkou usadili, každý z pramene ochutnal a také chválil. U pramene se pak osmička milovníků přírody usadila a vyprávěla si různé příběhy nejen z Českého lesa. Na řadu přišla i moderní technika. Na notebooku si promítli část dílu zmiňovaného seriálu věnovaného právě prameni řeky Mže.