Sudy na víno vyrábět uměli, teď se naučili dělat i ty pivní, se silnějšími stěnami a smolené. V bednárně Plzeňského Prazdroje právě končí stáž šesti učňům z francouzské tovaryšské školy Compagnons du Devoir, kteří ve čtvrtek od mistra Josefa Hrůzy dostali takzvané vandrovní knížky. Doklad, že v Plzni byli, a co všechno jim ty tři týdny daly. "Děkujeme českým kolegům za trpělivost," říkal s úsměvem jejich učitel. 

Vandrovní knížky dostali poté, co se do nich podepsali oni i mistr. Vše stvrdilo razítko, potřesení ruky a slova: "Děkuji za odvedenou práci."

Francouzi do pivovaru jezdí tři roky a Plzeňanům se kontakt s nimi hodí. Tradice Compagnons du Devoir totiž sahá až do středověku a je zapsaná na seznamu UNESCO, na který si myslí také plzeňští bednáři. Prazdroj je jediný pivovar na světě, kde toto řemeslo stále žije. "Chceme od nich získat informace, jak se na seznam zapsat. První krok už máme za sebou, bednáři jsou zapsáno do krajského seznamu kulturních a historických dědictví," nechal se slyšet vedoucí úseku historických řemesel Plzeňského Prazdroje Petr Tůma.

Plzeňané a Francouzi společně vyráběli pětadvacetilitrové soudky pro letošní 175. výročí pivovaru. Pomoc prý uvítali - v pivovaru dělá osm bednářů a také kvůli výročí mají napilno. Každoročně vyrobí dva nové ležácké asi čtyřicetihektolitrové sudy, které přesunou do sklepů, a to není vše. "Zároveň dvakrát v roce smolíme nejméně 26 sudů ze sklepa, přesné číslo záleží na požadavcích pivovaru," doplnil mistr Josef Hrůza.

Ilustrační fotografie.
Nezaměstnanost opět poklesla