Jak se stavěly v zimních měsících dřevěné baráky pro pohraničníky pod Smrčinou? Proč vedl na karové stěně Plešného jezera elektrifikovaný drátěný zátaras? Nová kniha o historii 10. brigády Pohraniční stráže Volary dá odpovědi na tyto a další otázky.

„Publikace přichází na knižní trh v době, kdy jsou soustavně vydávány texty věnující se železné oponě a zabývající se jednotlivými případy narušení státních hranic – lakonicky řečeno, zabývající se případy použití zbraně. Mým cílem bylo zdokumentovat poněkud jiný pohled na Pohraniční stráž, který je veřejnosti mnohdy cizí – totiž povšechný život pohraničníků na jednotkách a jejich služba,“ vysvětlil autor Zdeněk Šmída.

Ten již má za sebou dvě knihy – Vývoj českých státních hranic, Šumava-Modravské pláně. „Rád se toulám v pohraničí – dokumentuji pozůstatky historických i současných hranic, zaniklé osady a v neposlední řadě tu část historie, která je nazývána jako železná opona. Můj děda Václav sloužil na Šumavě v úseku Volarské brigády v 50. letech. V neposlední řadě jsem měl přístup k celému množství archiválií a materiálů. Všechny tyto pohnutky byly hlavním důvodem k sepsání publikace, na které jsem pracoval u stolu i v terénu od roku 2012,“ řekl Deníku Šmída.

Kniha je rozdělena do tří bloků, z nichž dva jsou textové a třetí je vlastně obrazovou a tabulkovou přílohou. Čítá více než 170 obrázků, fotografií, map a plánků, malůvek z kronik a dalších obrazových materiálů. Více o knize se dozvíte na www.zdeneksmida.cz.

Strážovská pouť 2016
Strážovská pouť bude bohatá