„Vybrali jsme památky napříč spektrem,“ okomentoval náměstek hejtmana Martin Baxa (ODS) rozdělení dotací z letošního programu Zachování a obnova kulturních památek Plzeňského kraje. Pestrý je výběr památek i jejich vlastníků, mezi nimiž jsou obce, sdružení i soukromníci.

Hejtmanství mělo tentokrát k dispozici necelých 22 milionů korun, tedy o deset milionů více než před rokem. Dva miliony korun skončí v památkových rezervacích, zónách a na stavbách drobné architektury, zbytek míří do kostelů, kaplí, zámků…

Podívejte se, kam poputuje nejvíce peněz

Chotěšov

Nejvíce posílá kraj do Chotěšova. 970 tisíc korun je pro obec na obnovu krovu a střešního pláště severozápadní části konventu bývalého kláštera premonstrátek, který jí patří, 350 tisíc korun pro rodinu Broučkových, jimž v areálu patří lesovna. Dokončí obnovu střechy, zahájí obnovu oken a dveří.

Ilustrační foto.
CHKO Brdy má logo s ohroženým rakem kamenáčem

Staňkov

Město získalo 600tisícovou dotaci na obnovu střechy staré radnice. Pozdně barokní dům má už nová okna a fasádu a letos by se mělo rozhodnout o jeho využití. Mluví se o prostorách pro seniory či komunitním centru a knihovně.

Plzeň

Klášter dominikánů na Jiráskově náměstí v Plzni využije 500 tisíc korun na obnovu části střešního pláště a krovové konstrukce v hlavní části lodi kostela Panny Marie Růžencové, památky a jediného kostela slovanské farnosti.

Manětín 

Římskokatolická farnost Manětín spravuje ohrožený barokní kostel sv. Barbory z roku 1697. Spolu s městem už několik let připravuje jeho opravy a díky 450 tisícové dotaci Plzeňského kraje může letos začít první etapa restaurování varhan z roku 1721.

Ilustrační foto.
Hádka v baru skončila pokusem o vraždu. Podezřelého zadržela policie

Defurovy Lažany

Zámek u Horažďovic na Klatovsku je od roku 2003 v soukromých rukách společnosti Sebastiano nemovitosti Praha. Místní kritizují majitele, že zámek nechávají chátrat, raně barokní památka navíc čelí nájezdům zlodějů. Společnost stále shání peníze na rekonstrukci areálu, teď vzlétne pomyslná první vlaštovka. Od Plzeňského kraje získala 400 tisíc korun na výměnu střešní krytiny na sýpce.

Tachov

Nepřehlédnutelný kostel Nanebevzetí Panny Marie z doby vlády Karla IV. je dominantou Tachova a už 59 let je také kulturní památkou. Letos ho čeká výměna střešní krytiny na hlavní lodi, na kterou získal 400 tisíc korun Rytířský řád Křižovníků s červenou hvězdou.

Zbiroh 

Opravy vzácných varhan z vyhlášené varhanářské dílny Rejna – Černý z roku 1891 v kostele sv. Mikuláše ve Zbiroze průběžně podporují například benefiční koncerty. Jejich restaurování nyní podpořil také Krajský úřad. Dotaci 350 tisíc korun získala zbirožská římskokatolická farnost.

Plzeňský Majáles 2017. Na snímku skupina Kryštof.
OBRAZEM: Plzeňský Majáles ovládli Kryštof