Hlavní program byl ale naplánován až na sobotní den a přinesl několik opravdu zajímavých taháků.

První z nich byl tradiční kostýmový průvod. Stejně jako v předešlých letech ani tentokrát si tuto atrakci nenechal ujít snad žádný návštěvník slavností.

V průvodu navíc bylo k vidění hned několik zajímavých hostů. Tím nejspíše nejznámějším byl ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek. Nechyběli ale například ani zástupci ze spřáteleného Tachova u České Lípy.

Poté co barevný had dokončil svou cestu na náměstí se stovky návštěvníků společně s účastníky průvodu vydaly směrem k vrchu Vysoká. Zde byl totiž na programu jeden z hlavních bodů letošních Husitských slavností. Řeč je samozřejmě o rekonstrukci bitvy u Tachova, od které právě letos uplynulo 590 let.

Takovéto výročí se samozřejmě musí řádně oslavit a zinscenovaná bitva byla nejlepším možným připomenutím. I přesto, že si účinkující vysloužili po hodinovém vystoupení nadšený potlesk, bitva sklidila rozdílná hodnocení.

"Nechci úplně říct, že to bylo špatné. Například pro děti to musela být skvělá zábava. Ale mně osobně se to zdálo takové neorganizované, bez náboje," řekla jedna z přihlížejících. Bitva ale samozřejmě nebyla hodnocena pouze negativně. "Viděl jsem takovouto záležitost poprvé a jsem upřímně nadšený. Občas tam bylo takové hluché místo, ale to se stává. Když to ale vezmu celkově, byla to skvělá podívaná," popsal své dojmy Emil Klesa.

Zbytek hlavního programu byl již opět na tachovském náměstí. To se dočkalo například energické show Olgy Lounové, nebo setu Adama Mišíka, který přiváděl k slzám nadšení především mladší návštěvníky Husitských slavností.

Náměstí ale rozhodně nebylo jediným centrem dění. Téměř v každé části okresního města byl k nalezení nějaký zajímavý program. Ať už je řeč o zabavě na kolotočích, nebo o rytířském turnaji u centra KAT, zábavu si našel opravdu každý. Myšleno bylo i na fanoušky tvrdší muziky, kteří se mohli uchýlit na zahradu baru El Paso. Zde si svůj rockový večírek připravili tachovští oblíbenci Acid Row a The New Morning. Dobrou náladu a nadšení fanoušků těchto dvou uskupení nepokazila ani krátká, zato vydatná dešťová přeháňka.

Ať už se návštěvník Husitských slavností nacházel kdekoliv, jeho pohled kolem jedenácté hodiny směřoval k nebi nad vrchem Vysoká. Právě úderem jedenácté hodiny večerní začal tradiční ohňostroj, který byl samozřejmě k vidění téměř všude po městě, ale pro přihlížející z nádvoří tachovského zámku byla připravena jedna specialita navíc.

A to hudební doprovod, který dokreslil celkovou atmosféru. Panorama Tachova osvícené ohňostrojem a podkreslené tématickou hudbou ocenily stovky přihlížejících nadšeným potleskem.

I když byl ohňostroj finální tečkou za letošními zdařilými slavnostmi, zábava rozhodně nekončila a stejně jako v pátek se mnoho návštěvníků bavilo až do ranních hodin.

Husitské slavnosti v Tachově 2017
OBRAZEM: Husitské slavnosti v Tachově přilákaly za dva dny tisíce návštěvníků