Snímek Defenestrace vzniká ke čtyřsetletému výročí třicetileté války a bude pokrývat dobu zhruba tří let, od defenestrace přes bitvu na Bílé hoře až k popravě českých pánů na Staroměstském náměstí. Hlavními postavami jsou český šlechtic a vůdce stavovského vojska a evangelické strany sporu Jindřich Matyáš Thurn a „zimní král“ dosazený na český trůn protestantskými stavy, Fridrich Falcký.

Ti budou stát proti Ferdinandovi II., římskému císaři, původně českému králi sesazenému rebely.

„Práce na tomto filmu mě oslovila možností spolupráce s výraznými herci, tématem divoké doby a potenciálem výtvarného zpracování atraktivní historické etapy. Diváci se mohou těšit na krásné renesanční interiéry, skvělé kostýmy a několik válečných scén včetně bitvy na Bílé hoře,“ uvedl režisér Zdeněk Jiráský. Dodal, že hrad Švihov si vybral i proto, že ho zná již z minula. „Točil jsem tu doku drama o Jagelloncích. Proto si ten hrad pamatuji. Mám ho rád, navíc velkou výhodou pro nás je, že potřebuje jen minimální úpravy,“ vysvětlil dvojnásobný držitel Českého lva. „Ve filmu bude švihovský hrad představovat hrad vídeňský, Hofburg, kde úřaduje a vládne Ferdinand II. se svou tehdejší partnerkou Eleonorou Gonzagovou. Ferdinanda hraje Ondřej Malý a Gonzagovou Eva Josefíková,“ dodal.

Hokejisté Jakub Jeřábek, Marek Mazanec a Dominik Boháč na autogramiádě v Janovicích nad Úhlavou.
FOTO: Znáš Jágra? ptali se kluci hokejistů

Josefíková to při natáčení ve středověkých šatech neměla lehké. „Jsou hodně těžké, na druhou stranu mi ale jsou šité na míru, takže se s tím dá lépe vyrovnat. Člověk si v nich příliš neposedí ani nepoleží, ale pro krásu se prý musí trpět,“ smála se sympatická herečka, která nebyla na Švihově poprvé. Před dvěma lety tam natáčela s Karlem Janákem pohádku Korunní princ.
Jednu z hlavních rolí ve filmu hraje Karel Dobrý. „Postava Jindřicha Thurna mě baví svým bohatstvím, mocí a pohnutým životem,“ svěřil se herec známý z mnoha televizních filmů i seriálů.

Kromě Švihova se natáčelo či bude natáčet na zámku Kratochvíle, v katedrále sv. Víta na Pražském hradě, na zámku v Telči, v bývalém vojenském újezdu Brdy, v katedrále v Kolíně nebo v zámeckých zahradách v Kroměříži.

Defenestracerežie: Zdeněk Jiráský // scénář: Pavel Kosatík // výkonný producent: Martin Lubomírský // kreativní producent: Jan Lekeš // hrají: Karel Dobrý, Tereza Hofová, Ondřej Malý, Eva Josefíková, Štěpán Kozub, Sára Sandeva a další

V sušické nemocnici točili filmaři klíčovou scénu seriálu Vzteklina.
Do Sušice přijeli filmaři, točili tam nový seriál