Zhruba před měsícem dostala majitelka psího útulku v Tachově informaci, že ve Starém Sedlišti žije velké množství psů chovaných v nevyhovujících podmínkách. „Obrátila jsem se proto na Krajskou veterinární správu s prosbou o pomoc a nabídla jsem, že pokud bude třeba, pokusím se pomoct najít pejskům nové rodiny,“ řekla Deníku Gabriela Jägerová, majitelka psího útulku U Šmudliny v Tachově.

Na základě oznámení provedla Krajská veterinární správa u majitelky psů kontrolu a předala jí kontakt na tachovský psí útulek. „Majitelka psů mě na tomto základě kontaktovala. Na místo jsem vyjela se svou kolegyní, udělaly jsme zde seznam všech jedenadvaceti psů, jejich pohlaví, rasu, přibližné stáří a zdravotní stav,“ uvedla dále majitelka útulku.

O psy ze Starého Sedliště se starají v Spolku ForDogs u Unhoště, v Útulku Libeň , v Azylu Srdeční záležitosti, v útulku Home4Pest a tachovském Útulku U Šmudliny. Pokud byste měli o zájem o některého z odebraných psů, obraťte se na telefonicky na Gabrielu Jägerovou na číslo: 724 583 768.

Po bližším prozkoumání prostředí, ve kterém psi žili, se jako největší problém jevil především malý prostor, nepořádek na dvoře, poházené ostré předměty. „Překvapilo nás hlavně množství psů na malém prostoru. O všechny psy ale bylo v rámci možností postaráno, jsou socializováni, dobře živení, někteří z nich jsou i vykastrovaní. Problémem jsou propadlé očkovací průkazy a zdravotní stav některých z nich. Mají na těle různě velké boule, zřejmě budou trpět rakovinou, k tomu se ale musí udělat ještě další vyšetření u veterináře. Majitelka s námi spolupracuje a problém si uvědomuje,“ doplnila Jägerová.

Se žádostí o vyjádření jsme oslovili i majitelku psů. Podle jejích slov se jí situace pouze vymkla z rukou a psi se k ní dostávali postupně a různým způsobem. „Ujala jsem se několika psů, když jim umřel majitel. Občas mi taky dal někdo svého psa na hlídání, už si ho ale pak nevyzvedl. Stalo se také, že mi nějací lidé psa přehodili přes plot a víc se o něj nezajímali. Ta situace už byla neúnosná, pomoc z útulku přišla právě včas. Jsem ráda, že mi pomohli,“ uvedla Štěpánka Bartoníčková.

Ošelín - Dobrovolníci během úklidu Lobzů u Ošelína vysbírali několik tun odpadu.
Černá skládka vydala tuny odpadu

Ani obecní úřad ve Starém Sedlišti s majitelkou psů neměl žádný problém a o tom kolik jich na pozemku měla zástupci obce vlastně ani nevěděli. „Poplatek měla uhrazený za osm psů, kolik jich měla skutečně jsme nevěděli. Psi ale nikoho v obci neobtěžovali, nevím ani o tom, že by někdy majitelce utekli, stížnosti od lidí také nebyly,“ vysvětlila starostka Starého Sedliště Jitka Valíčková.

Při přebírání psů tachovským útulkem se ale ukázalo, že kapacita neumožní přijmout všechny, proto musela vedoucí útulku oslovit i další podobná zařízení. Pomoct se rozhodlo celkem pět útulků, někteří chlupáči už dokonce našli nové majitele.

Po přijetí do útulku psy čeká veterinární vyšetření, stanovení diagnóz a karanténní doba. Jeden z psů zřejmě trpí epilepsií, bude proto třeba po odporných vyšetřeních zahájit potřebnou léčbu. Po uplynutí karanténní doby se chlupáčům budou snažit pracovníci útulku najít nový domov. U původní majitelky zůstává v současné době ještě šest psů, kteří čekají na uvolnění místa v tachovském útulku. Majitelka podle dostupných informací slíbila dvůr uklidit a připravit vhodné podmínky, aby si mohla nechat alespoň jednoho psa.

Ilustrační foto.
Řidiči dostali nealkoholické pivo, ale také pokuty