Babybox je v Plzni od března roku 2011. V srpnu 2012 v něm lékaři našli chlapečka, který dostal jméno Norbert, v květnu a listopadu 2014 holčičky Ilonku a Martinku. V České republice dnes funguje 71 babyboxů, ten nejnovější je od července v nemocnici v Mariánských Lázních. Zachránily už 155 dětí - 89 holčiček a 66 chlapců.

V neděli deset minut po šesté hodině ranní někdo odložil do babyboxu polikliniky na Denisově nábřeží v Plzni novorozeného chlapečka.

Dvířka se otevřela, rozezněl se alarm a o miminko bylo vzápětí postaráno.

To samé se pak za necelé tři hodiny stalo znovu. Jeden chlapeček byl zabalený v županu, druhý ve zbytcích svetru měl pupečník podvázaný českou trikolorou.

O děti se kromě lékařů zajímali a ještě budou zajímat také policisté. Jedno na tom bylo zle. „Jeden z novorozenců je ve stabilizovaném stavu, druhý bohužel stále v kritickém. Pečují o něj specialisté z neonatologického oddělení,“ uvedl odpoledne administrátor Fakultní nemocnice Plzeň Miloš Novák.
Dodal, že hoši nejsou sourozenci, ačkoliv se o tom původně uvažovalo.

Policisté nyní čekají na závěry lékařských zpráv a podle mluvčí Martiny Korandové jsou připraveni zahájit patřičné úkony trestního řízení. „Vždy musíme prověřit, jestli na dětech nebylo spácháno nějaké protiprávní jednání. Jsou-li v pořádku, dál to neřešíme,“ uvedla mluvčí.

Zakladatel babyboxů Ludvík Hess doufá, že chlapečci vstoupili do nového a snad i lepšího života.

První z nich, Pavel, je čtvrté děťátko, které se v plzeňském babyboxu za více než šest let objevilo. „Pojmenoval jsem ho podle ředitele Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje Pavla Hrdličky, jenž mi přislíbil zřízení babyboxu na stanovišti záchranky v Tachově, v jednom z posledních okresních měst, které je dosud bez babyboxu,“ vyjádřil se Hess.

Druhý chlapeček Luděk dostal jméno po manažerovi plzeňské polikliniky Luďku Reiserovi.

Plzeň očima Radky Žákové
Plzeň očima Radky Žákové