"I když se otřesy objevily severně od města Luby, stále se jedná o jednu a tu samou zlomovou linii, na které vznikla zemětřesení i v předešlých letech," informovala seismoložka Jana Doubravová z Geofyzikálního ústavu Akademie věd v Praze. "Vzrůstající zemětřesnou aktivitu zde pozorujeme už od konce května letošního roku. Podle všech údajů, které máme k dispozici, by se mělo jednat o typický zemětřesný roj. Jestli se budou otřesy opakovat, anebo aktivita ustane, nelze stoprocentně určit," podotkla Jana Doubravová.

Už dříve odborníci určili, že s velkou pravděpodobností neznamená zemětřesení v západních Čechách, žádnou novou rodící se sopku. "Podle mého se žádné magma v západních Čechách k povrchu nedere. Fluida (směs kapalin a plynů pod velkým tlakem) mohou pocházet až z pláště. Zemský plášť totiž obsahuje malé množství těkavých složek, kterých se v průběhu vývoje Země zbavuje ve prospěch atmosféry. V místech aktivní vulkanické činnosti je toto odplyňování snadnější, v západních Čechách to mají ony plyny složitější. Na jiných místech České republiky nejsou vhodné trhliny, kudy by plyny mohly unikat. Navíc silnější kůra drží plášť pod větším tlakem a nedovolí plynům se z plášťových mas odmísit," vysvětlil před časem vulkanolog Vladislav Rapprich z České geologické služby.

Zemětřesení je pro oblast nejen Karlovarského kraje, ale celé České republiky velmi vzácným jevem. Seismologicky činná je oblast právě kolem Lubů, dnešní zaznamenaný otřes podle stupnice Richterovy škály je otřesem, který je možný pocítit běžným vnímáním, ale nezpůsobující škody. V případě vnímání otřesů platí základní pravidla pro chování obyvatel, tedy zachovat klid, připravit se na případné další otřesy, případně informovat o případných škodách či zraněních záchranáře na tísňových linkách.

Na stránkách asociace Záchranný kruh je několik důležitých informacích o chování během zemětřesení. Primárně jsou zaměřené spíš pro cestovatele, kteří se mohou dostat do oblastí s hrozbou silných zemětřesení. Informace jsou ZDE. V podmínkách Karlovarského kraje, kdy hrozba zemětřesení vyšší magnitudu je velmi nepravděpodobná, platí především pravidlo zachování klidu, a také možnost získat informace a rady k chování obyvatel na tísňových linkách.

Radnice v Mariánských Lázních.
Radnici trápí dřevomorka