Dnes vpodvečer krátce před půl šestou se z Klenčí a Postřekova ozvaly sirény oznamující požární poplach. Při pohledu na pole mezi zmíněnými obcemi bylo vidět stoupající dým.

Jako první se k požáru dostavili dobrovolní hasiči z Postřekova, minutu nato přijela jednotka HZS Domažlice a policisté. Po dalších 2 minutách jednotka SDH Klenčí.

Požár byl uhašen, díky včasnému zásahu se oheň nerozšířil na strniště, které kromě slámy v řádcích bylo plné balíků.

Příčina požáru je v šetření.

Zdroj: Youtube

Podrobnosti a jak požár vznikl

Při pohledu na pole mezi zmíněnými obcemi byl i z cyklostezky pod Klenčím vidět stoupající dým. Požár traktoru byl na HZS Plzeňského kraje nahlášen v 17:24,54 hodin, sirény se ve zmíněných obcích ozvaly zhruba o dvě minuty později.

Deník byl při tom, když se jako první k požáru dostavili v 17.36 hodin dobrovolní hasiči z Postřekova, minutu nato přijela jednotka HZS Domažlice a policisté. Po dalších dvou minutách dorazila po poli jednotka SDH Klenčí.

„Byl nám nahlášen požár traktoru na poli mezi Klenčím a Postřekovem, ale místo nebylo blíže specifikováno. Naštěstí byl zdálky vidět dým," dozvěděli jsme se od příslušníka jedné ze složek Integrovaného záchranného systému (IZS).

V podobných případech by složky IZS uvítaly, pokud by byly v souvislosti s oznámením uvedeny také přibližná vzdálenost od nejbližší obce, markantní bod v krajině, třeba nepřehlédnutelný strom, křižovatka s polní cestou či silniční zatáčka, aby se mohli záchranáři rychle zorientovat.

„Požár traktoru byl ohlášen na linku 150, na místo ihned vyjela hlídka policistů obvodního oddělení v Domažlicích, která tam dojela současně s profesionálními hasiči. Oznamovatel uvedl, že sbíral na poli balíky slámy. Vlivem větru odlétl trs slámy na výfukové potrubí traktoru Zetor a ten začal hořet. Jelikož v tomto případě nedošlo k cizímu zavinění požáru, případ od policie převzal vyšetřovatel hasičů, uvedla domažlická policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Požár byl uhašen, díky včasnému zásahu se oheň nerozšířil na strniště, které kromě slámy v řádcích bylo plné balíků.
„Předběžná škoda na traktoru byla stanovena na 150 000 korun, uchráněné hodnoty na 50 000 korun," uvedl ve čtvrtek velící důstojník HZS Plzeňského kraje Miroslav Moule.