Ač Marek Gabriel z Holýšova ještě navštěvuje třetí ročník oboru Obráběč kovů na domažlickém učilišti, už má podepsanou pracovní smlouvu a ví, kam po skončení školy zamíří.

„Praxi dělám v chotěšovské firmě Stolfig, od které pobírám i stipendium. Rovněž mi nabídli, že po skončení školy mohu u nich nastoupit. Smlouvu mám na dobu neurčitou a jsme domluveni, že u této firmy budu pracovat  minimálně pět let," říká Marek.

Jeho spolužák Stanislav Beisbier jezdí na praxi do horšovskotýnské firmy Proform. „Jezdím tam od září, každý lichý týden tam pracuji vždy tři dny," říká s tím, že o své uplatnění na trhu práce rovněž nemá obavy. K práci obráběče kovů ho přivedl jeho otec, který ji také vykonává.

Navíc v pondělí s dalšími pěti kolegy odjíždí na třítýdenní praxi do Německa, což obzory a možnosti žáků rovněž značně rozšiřuje.

„Jedeme do Rodingu. Tam budeme rozděleni do pěti firem. Jedeme tam dva ze třeťáku a čtyři spolužáci z druháku," popisuje Stanislav.

Na praxi v Bavorsku žáci domažlického učiliště  nejedou poprvé.  „Nejprve dva dny probíhá animační program, zaměřený na komunikaci v německém jazyce a odbourání jazykových bariér. V dalších dnech jsou praktikanti rozděleni do firem v Rodingu a ve Waldmünchenu. V každé firmě se našemu žákovi věnuje pracovník z učňovského oddělení. Žáci pracují na CNC a NC  strojích, na frézách, obráběcích strojích nebo s nástroji pro ruční opracování," popisuje průběh německé praxe podle zkušeností z loňska ředitelka učiliště Zdeňka Buršíková.

Zkušenost z německých firem budou moci žáci prokazovat i získaným Europassem, který jim usnadní případné hledání práce v jiných zemích Evropské unie.