Helmut Schweiger, jednatel horšovskotýnské pobočky společnosti Gerresheimer  se stal letošním laureátem ocenění Stavitel mostů v nově zavedené kategorii věnované hospodářství. Cenu získal za model duálního vzdělávání, který se snaží prosadit v tuzemských podmínkách.

„Když jsem se dozvěděl, že jsem se stal nositelem ceny Stavitel mostů, byl jsem velmi překvapen," řekl Deníku  laureát a pokračoval: „Svoji práci v České republice a veškerou snahu, kterou jsem zde věnoval oblasti vzdělávání, jsem vnímal jako samozřejmou a neviděl jsem ji jako nic, co by nějak zvlášť stálo za zmínku, a to zejména proto, že mi dělá velkou radost pracovat s mými českými přáteli a kolegy. Firma tady, v Horšoském Týně, se stala mým životním dílem."

Cenu Stavitel mostů uděluje Centrum Bavaria Bohemia v příhraničním Schönsee. Poprvé se tak stalo v roce 2007. Vyznamenává občany za jejich práci, která významně přispívá k porozumění mezi českými a bavorskými regiony.

Helmut Schweiger byl oceněn za podporu v oblasti učňovského vzdělávání v Česku, s nímž je díky své profesi v úzkém kontaktu.

Prudký nárůst výroby ve společnosti, již vede a která už dnes zaměstnává 547 zaměstnanců,   přinese ve střednědobém a dlouhodobém horizontu problém v podobě nedostatku kvalifikovaného personálu.

V Německu dlouhodobě funguje duální systém, ve kterém závody a učiliště úzce spolupracují na praktické výuce od začátku studijního oboru. Oproti tomu v Čechách absolvují žáci nejprve střední odbornou školu a teprve posléze se ucházejí o práci v podnicích.

„Čerství absolventi tak často postrádají skutečné zkušenosti z reálného výrobního prostředí. Ve spolupráci s SOU Domažlice se naše firma zavázala tento, pro Čechy pilotní, projekt zrealizovat," popsal jednatel.

Od září 2012 se ve firmě vzdělává celkem 13 učňů (mezi nimi i jedna žákyně) nejen v budově školy, ale i v nově zařízeném školicím středisku v areálu firmy.
Slavnostního předání ceny se zúčastnilo na 140 hostů. „Ze sousedů se stali přátelé v srdci svobodné a sjednocené Evropy. Česko-bavorské přátelství může být vzorem pro celou Evropu,"  konstatovala  Emilia Müller, bavorská ministryně pro spolkové a evropské záležitosti.