Co přesně budete ve výzkumném pracovišti pro léčebné konopí zkoumat?
Na světě existují stovky odrůd konopí, zemědělská univerzita zkoumala v posledních letech sedm z nich. Výzkumné pracoviště se bude soustředit na práci s jednou odrůdou, bude zkoumat, jak se o ni nejlépe starat. To vše bude pečlivě zaznamenáno a připraveno do metodiky. Potřebujeme to pro to, abychom mohli postup zopakovat a měli stejné výsledky.
Konopí je u nás stále považováno za drogu. Jak jste řešili jeho zabezpečení?
Máme ve všech místnostech kamery, takže může velmi rychle reagovat. Nepředpokládáme žádné zneužití, i když vše je v lidech.

Proč jste se zaměřili právě na výzkum léčebného konopí? Vidíte v tom potenciál pro české zemědělství?
Vlastní výroba léčebného konopí znamená levnější cenu pro spotřebitele. Konopí, které je dováženo z Holandska stojí 300 Kč za gram, možná ještě více, když připočteme další poplatky. Chtěli jsme cenu pro naše spotřebitele snížit. Potenciál zde rozhodně je. Důležitou roli hraje také to, že konopí je rostlina, a kdo jiný by se o ni měl starat než zemědělec, který ji zná. Nebylo by dobré, aby se jí ujali lidé, kteří tomu nerozumí a chtějí z ní pouze získat peníze.
Pěstitelé léčebného konopí musí splňovat pravidla. Myslíte si, že jsou přísná?
Nejsou zas tak přísná. My jsme podmínky splnili, dostali jsem se mezi šestnáct nejlepších v České republice.
Plánujete dodávat léčebné konopí do českých lékáren?
Ministerstvo zdravotnictví bude vypisovat výběrové řízení, kterého se určitě zúčastníme. V tom minulém jsme neuspěli, protože jediný, kdo měl certifikát na odrůdu konopí, byla byla holandská firma Bedrocan a ta zajistila konopí jen pro Elkoplast Slušovice.

Autorka: (fru)