VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Moštárny jely o víkendu na plné obrátky

Domažlice - Moštovat začali zahrádkáři v Domažlicích, Starém Klíčově, Horšovském Týně i Kdyni.

10.9.2012
SDÍLEJ:

V Domažlické moštárně bylo v sobotu od rána živo. Během hodiny zde zmoštovali jablíčka hned deseti zájemcům.Foto: Deník/ Helena Bauerová

Po dvou hubených letech se konečně urodilo dost jablek a hrušek. Pěstitelé proto ve velkém vyrazili moštovat.

Jaroslav Weber a Pavel Zelenka měli v sobotu dopoledne v domažlické moštárně plné ruce práce.
Někteří lidé si opravdu přivstali a ačkoliv se moštovat začalo v osm hodin, dorazili už po páté ranní. Dostat z jablíček to nejlepší netrvalo dlouho, třicet kilogramů jablek bylo na mošt přeměněno za deset minut.

„Čím jsou jablka zralejší, tím je mošt sladší a tudíž lepší. Když se k jablkům přidají ještě hrušky, jde o opravdovou lahůdku," říká Jaroslav Weber, který jablka moštuje už dvacet let.

Není to zrovna lehká práce, každý kilogram ovoce musejí vzít do ruky, zvednout a nasypat do lisu. Během jediného dopoledne zvednou i několik metráků.

„Z jednoho kilogramu jablek se vymoštuje kolem půl litru šťávy a cena je dvě koruny za kilogram. Jsou lidé, kteří přijdou každý týden třeba s třiceti kilogramy ovoce, a jiní si nechají zmoštovat najednou třeba metrák," říkají Weber a Zelenka s tím, že jejich zákazníci jsou většinou starší lidé. „Mladých moc není, ti si raději koupí stoprocentní šťávu v krabici."

„Moštovat jezdím každý rok. Letos je jablek hodně, lámou se pod nimi větve, tak je nejlepší využít je na mošt, který je zdravý a hlavně bez konzervantů," řekl domažlický lékař Miroslav Kubiska, který prý jezdí moštovat každý týden.
Mošt se nemusí vypít hned, jak si mnoho lidí myslí. V ledničce vydrží i tři dny.

Je ale možné uchovat ho i přes zimu. „Když se ohřeje, horký nalije do lahví, zavře a skladuje ve sklepě, kde je tma a studeno, vydrží přes zimu. Lidé ho také zmrazují v petkách. Takový pak stačí vyndat z mrazáku a po rozpuštění je jako čerstvý. Chce to jen pořádně velký mrazák," radí s úsměvem Weber a Zelenka.

I odpad, který při moštování ovoce vzniká, se zužitkuje. Zájem o něj mají myslivci nebo zemědělci.

Autor: Helena Bauerová

10.9.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Příprava historické stříkačky na oslavy.

Horšovskotýnští hasiči dnes slaví výročí

Takhle to vypadá, když mají policisté den blbec.
AUTOMIX.CZ
45

Policie v nesnázích: kuriózní nehody strážců zákona

Příští týden začnou na zámku prohlídky s kastelánem

Horšovský Týn – Již příští týden odstartuje tradiční šňůra speciálních prohlídek Státního hradu a zámku Horšovský Týn. Zájemci se opět mohou skoro každou sobotu přijít podívat na noční prohlídky s kastelánem zámku.

Tanec i dort. Setkání seniorů z Domažlic a Furthu se konalo už podvanácté

Domažlice – Už podvanácté se konalo každoroční setkání seniorů z Domažlic a Furthu im Wald. Tentokrát jej hostila chodská metropole.

Sebrali matce klíče a vykradli ordinaci

Domažlice – Mladá žena se zmocnila klíčů své matky a společně s dalším mužem vykradli tento týden ordinaci v Domažlicích. Dvojici zlodějů policie dopadla během několika hodin. O jednom z pachatelů jsme přitom psali již včera, kdy se dopustil jiné krádeže.

FOTOGALERIE: V Horšovském Týně jsou vystaveny plastiky i kresby

Horšovský Týn – Plastiky plzeňského lékaře Petra Hartmana a kresby ředitele novoveského dětského domova Petra Plášila jsou k vidění v horšovskotýnském sále MKZ. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies