VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Moštárny jely o víkendu na plné obrátky

Domažlice - Moštovat začali zahrádkáři v Domažlicích, Starém Klíčově, Horšovském Týně i Kdyni.

10.9.2012
SDÍLEJ:

V Domažlické moštárně bylo v sobotu od rána živo. Během hodiny zde zmoštovali jablíčka hned deseti zájemcům.Foto: Deník/ Helena Bauerová

Po dvou hubených letech se konečně urodilo dost jablek a hrušek. Pěstitelé proto ve velkém vyrazili moštovat.

Jaroslav Weber a Pavel Zelenka měli v sobotu dopoledne v domažlické moštárně plné ruce práce.
Někteří lidé si opravdu přivstali a ačkoliv se moštovat začalo v osm hodin, dorazili už po páté ranní. Dostat z jablíček to nejlepší netrvalo dlouho, třicet kilogramů jablek bylo na mošt přeměněno za deset minut.

„Čím jsou jablka zralejší, tím je mošt sladší a tudíž lepší. Když se k jablkům přidají ještě hrušky, jde o opravdovou lahůdku," říká Jaroslav Weber, který jablka moštuje už dvacet let.

Není to zrovna lehká práce, každý kilogram ovoce musejí vzít do ruky, zvednout a nasypat do lisu. Během jediného dopoledne zvednou i několik metráků.

„Z jednoho kilogramu jablek se vymoštuje kolem půl litru šťávy a cena je dvě koruny za kilogram. Jsou lidé, kteří přijdou každý týden třeba s třiceti kilogramy ovoce, a jiní si nechají zmoštovat najednou třeba metrák," říkají Weber a Zelenka s tím, že jejich zákazníci jsou většinou starší lidé. „Mladých moc není, ti si raději koupí stoprocentní šťávu v krabici."

„Moštovat jezdím každý rok. Letos je jablek hodně, lámou se pod nimi větve, tak je nejlepší využít je na mošt, který je zdravý a hlavně bez konzervantů," řekl domažlický lékař Miroslav Kubiska, který prý jezdí moštovat každý týden.
Mošt se nemusí vypít hned, jak si mnoho lidí myslí. V ledničce vydrží i tři dny.

Je ale možné uchovat ho i přes zimu. „Když se ohřeje, horký nalije do lahví, zavře a skladuje ve sklepě, kde je tma a studeno, vydrží přes zimu. Lidé ho také zmrazují v petkách. Takový pak stačí vyndat z mrazáku a po rozpuštění je jako čerstvý. Chce to jen pořádně velký mrazák," radí s úsměvem Weber a Zelenka.

I odpad, který při moštování ovoce vzniká, se zužitkuje. Zájem o něj mají myslivci nebo zemědělci.

Autor: Helena Bauerová

10.9.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

EET ilustrační foto
5

Zmatení řezníci či pekaři. Nevědí, zda mají povinně dávat účtenky

Narodili se

Narodili se

Opustili nás

Domažlicko - V našem regionu zemřeli tito obyvatelé.

Na poběžovickém bále plesal Páter Otík i dámy ze Slunce, seno...

Poběžovice – Druhý letošní poběžovický ples uspořádala Základní škola Poběžovice společně s Mysliveckým sdružením Pod Lysou horou Mnichov.Ten letošní byl v pořadí 11. a stejně jako všechny předchozí dokázal téměř plný sál tancechtivých návštěvníků poběžovického hotelu Hubertus dobře pobavit.

Domažlický student Hynek Hradecký zpíval na Žofíně s hvězdami

Domažlice – Další střípek v kariéře mladého zpěváka z Domažlic. Ve starobylých prostorách pražského neorenesančního paláce Žofín si před několika dny zazpíval devatenáctiletý student domažlické obchodní akademie Hynek Hradecký ve společnosti dalších hvězd českého šoubyznysu.

DOTYK.CZ

Chystá se bič na soukromé lékaře

Soukromých ambulancí je jako hub po dešti. Zbytečně prodražují výdaje pojišťoven, tvrdí ministerstvo zdravotnictví. Očaři, plicaři nebo ortopedové totiž často pracují „dvoukolejně" – kromě soukromé ambulance mají i úvazek v nemocnici. Podle vedení resortu si odtud „vyzobávají" nejlukrativnější pacienty. To zarazíme, plánuje poradce ministra Roman Prymula.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies