VYBERTE SI REGION

Moštárny jely o víkendu na plné obrátky

Domažlice - Moštovat začali zahrádkáři v Domažlicích, Starém Klíčově, Horšovském Týně i Kdyni.

10.9.2012
SDÍLEJ:

V Domažlické moštárně bylo v sobotu od rána živo. Během hodiny zde zmoštovali jablíčka hned deseti zájemcům.Autor: Deník/ Helena Bauerová

Po dvou hubených letech se konečně urodilo dost jablek a hrušek. Pěstitelé proto ve velkém vyrazili moštovat.

Jaroslav Weber a Pavel Zelenka měli v sobotu dopoledne v domažlické moštárně plné ruce práce.
Někteří lidé si opravdu přivstali a ačkoliv se moštovat začalo v osm hodin, dorazili už po páté ranní. Dostat z jablíček to nejlepší netrvalo dlouho, třicet kilogramů jablek bylo na mošt přeměněno za deset minut.

„Čím jsou jablka zralejší, tím je mošt sladší a tudíž lepší. Když se k jablkům přidají ještě hrušky, jde o opravdovou lahůdku," říká Jaroslav Weber, který jablka moštuje už dvacet let.

Není to zrovna lehká práce, každý kilogram ovoce musejí vzít do ruky, zvednout a nasypat do lisu. Během jediného dopoledne zvednou i několik metráků.

„Z jednoho kilogramu jablek se vymoštuje kolem půl litru šťávy a cena je dvě koruny za kilogram. Jsou lidé, kteří přijdou každý týden třeba s třiceti kilogramy ovoce, a jiní si nechají zmoštovat najednou třeba metrák," říkají Weber a Zelenka s tím, že jejich zákazníci jsou většinou starší lidé. „Mladých moc není, ti si raději koupí stoprocentní šťávu v krabici."

„Moštovat jezdím každý rok. Letos je jablek hodně, lámou se pod nimi větve, tak je nejlepší využít je na mošt, který je zdravý a hlavně bez konzervantů," řekl domažlický lékař Miroslav Kubiska, který prý jezdí moštovat každý týden.
Mošt se nemusí vypít hned, jak si mnoho lidí myslí. V ledničce vydrží i tři dny.

Je ale možné uchovat ho i přes zimu. „Když se ohřeje, horký nalije do lahví, zavře a skladuje ve sklepě, kde je tma a studeno, vydrží přes zimu. Lidé ho také zmrazují v petkách. Takový pak stačí vyndat z mrazáku a po rozpuštění je jako čerstvý. Chce to jen pořádně velký mrazák," radí s úsměvem Weber a Zelenka.

I odpad, který při moštování ovoce vzniká, se zužitkuje. Zájem o něj mají myslivci nebo zemědělci.

Autor: Helena Bauerová

10.9.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Zloděj vnikl do objektu libkovské skládky

Libkov – Neznámý poberta se o víkendu vloupal do areálu libkovské skládky. „Násilím vnikl do objektu, odstranil víčka nádrží lisovacího stroje, ale nic neukradl," konstatovala domažlická policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Kdy doženou Afroameričané bílé? Za 228 let

Průměrná černá rodina se ve Spojených státech dostane na současnou úroveň bílé rodiny za 228 let. To je hlavní zpráva výzkumu amerického institutu pro politická studia IPS a společnosti pro ekonomický rozvoj CFED. Současná americká politika navíc rasovou nerovnoměrnost prohlubuje.

Postřekovem se proháněly traktory

Postřekov – Na třetí setkání příznivců traktorů a zemědělské techniky se v sobotu do Postřekova sjelo na padesát strojů. Návštěvníci mohli obdivovat nové i staré typy traktorů, různé zemědělské stroje i automobilové veterány.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies