„Zatímco jarního květového medu bylo ještě docela dost, tmavého medu je nyní opravdu velmi málo, dalo by se říct, že není skoro žádný," říká Karel Špaček, jednatel Okresního výboru České svazu včelařů v Domažlicích.

Za nedostatek tmavého medu může mimo jiné dlouhodobé sucho.

K výrobě tmavého medu včely potřebují sbírat takzvanou medovici, která se tvoří na listech stromů. Ideální je teplé počasí s občasným mírným deštěm, včely pak z mokrých listů medovici snadněji získávají. Při dlouhodobém suchu však neuspějí.

„Bylo opravdu hrozné sucho a včely prostě neměly z čeho brát. A pokud něco sebraly, tak to spotřebovaly pro sebe," poznamenal Špaček.

Silné nárazové deště nepomáhají, protože medovici naopak z listů spláchnou.

Nižší produkce medu by logicky mohla mít za následek i zvyšování cen.

„V každém případě to tak vypadá," zmiňuje Špaček. „V Praze jsem teď na trhu viděl kilo medu i za dvě stě korun, což je skoro o třetinu více než je běžné," dodává.

Nedostatek medu potvrzuje i včelař Václav Buršík z Postřekova.

„Je to hrozné, něco málo vytáčím, ale moc toho není. Světlý med z řepky ještě letos byl, ale s tím tmavým je to opravdu špatné. A je to tak prakticky všude," tvrdí Buršík.

„Nedostatek medu ale není jenom u nás, stejný problém mají i známí na Moravě a také včelaři z okolí Chamu. Ti jsou letos vysloveně nešťastní, protože se tam sjíždí hodně lidí z Bavorska pro med, který letos není," poznamenává Špaček. „Já sám jsem malovčelař a mám medu tak akorát pro sebe a rodinu," dodává.