Necelý půlrok shání práci pan Karel z Domažlicka. „Je mi přes padesát, obešel jsem asi už dvacítku zaměstnání a zatím se mi práci nepodařilo najít," konstatuje.

Podobně jako on je na tom v regionu zhruba dva a půl tisíce lidí. Na konci června míra nezaměstnanosti dosáhla na Domažlicku 6,0% (v celém Česku byla o 1,3% vyšší). Přes relativně vysoký počet uchazečů o zaměstnání mají průmyslové firmy problémy se získáním kvalifikovaných pracovníků.

„Sháníme pracovníky do profesí souvisejících se zpracováním plastů. Jsou to nástrojaři, mechatronici, zámečníci, elektrikáři, pracovníci oddělení kvality, projektoví manažeři a podobně," konstatoval Helmut Schweiger, jednatel společnosti Gerresheimer Horšovský Týn, která vyrábí pomůcky pro farmaceutický průmysl.
„Upřímně řečeno, všechny zmíněné profese je velmi těžké získat a naše úsilí o obsazení těchto pozic je opravdu enormní, a to jak z hlediska nákladů, tak z hlediska velké snahy vynaložené našimi  pracovníky personálního oddělení," pokračuje jednatel a dodává: „V současné době jsme museli jít už tak daleko, že k nám byli vyslaní zaměstnanci z Německa."
Vedení nadnárodní firmy dokonce obecný nedostatek potřebných odborníků na českém pracovním trhu zvažovalo jako jeden z argumentů při rozhodování, zda do Horšovského Týna vůbec umístit velkou investici – stavbu nové výrobní haly pro nový výrobní program, ve které tak musí ze začátku pracovat němečtí odborníci.
Stejné zkušenosti z českého pracovního trhu potvrzuje i výkonný ředitel a prokurista ZF Staňkov Stefan Wasner.
„Je velmi těžké najít zaměstnance s odpovídající kvalifikací. Není nemožné najít ty se školními znalostmi, ale těm zásadně chybí praxe z provozu."  Firma, která v příštím roce v Ohučově otevře další výrobní halu, kde se budou vyrábět komponenty pro zemědělské stroje a kombajny, potřebuje mechaniky, zámečníky, elektrotechniky nebo elektrikáře.
„Potřebovat budeme i několik lidí do administrativy a další vysokoškolsky vzdělané pracovníky," dodal Wasner.
Obě společnosti si hodlají potřebné odborníky do budoucna vychovávat samy. Spolupracují s domažlickým SOU, které žáky naučí školní teorii, ale praxi budou dlouhodobě vykonávat rovnou ve firmách, které jim poté nabídnou stálé uplatnění.
Nová pracovní místa vzniknou i v domažlické průmyslové zóně Za Kasárny. Zastupitelé odhlasovali prodej pozemku klenečské firmě Artes natur, která se ve smlouvě s městem zavazuje do roka od kolaudace výrobního areálu zaměstnat nejméně 16 lidí, do pěti let by celkový počet pracovníků měl stoupnout na třicet.  Za nedodržení tohoto smluvního závazku je stanovena pokuta ve výši 50 tisíc korun za každé nevytvořené místo.