Novým nájemcem pozemků zrušeného Školního statku v Horšově je zemědělská společnost Agro Staňkov a v tomto nebo příštím týdnu by měla pozemky převzít od krajského úřadu.

Agro Staňkov ve veřejné pachtovní soutěži získalo necelých 370 hektarů půdy za nabídku 3 miliony 164 tisíc korun.

„Máme v plánu na získaných pozemcích pěstovat běžné plodiny, jako se tam pěstovaly dříve. Může tam růst pšenice, kukuřice, slunečnice nebo mák, ale třeba i sója. Jsme totiž jediný podnik v okrese, který si ve velkém pěstuje i vlastní sóju," vysvětluje ředitel Agra Staňkov Václav Hauser. „Samozřejmě tam nemůže být jen jedna plodina, ale je třeba udělat osevní postup, který se bude střídat," podotkl.

Pozemky tvoří asi 280 hektarů orné půdy, zbytek jsou louky.

„Samotná půda je o něco lepší než u nás ve Staňkově, řekl bych, že její kvalita je trochu lepší než průměrná kvalita půdy v našem okrese. Je tam rovina, žádné kopce a přínosem je i to, že se tam nacházejí dva rybníky, které by měly zajišťovat vláhu, ta totiž v posledních letech bývá trochu problémem," poznamenal Hauser.

Pozemky k propachtování byly součástí Školního statku Horšov, který krajští zastupitelé letos zrušili, a jeho pozemky a stavby převedli na Střední odbornou školu a Střední odborné učiliště Horšovský Týn. Škola si ponechala jen 30 hektarů pro výuku svých žáků.

Hlavním důvodem kontroverzního rozhodnutí zrušit školní statek byl podle vedení kraje fakt, že je statek zastaralý, má nedostatečně udržované budovy, pouze jeden druh zvířat skot, chybí moderní technologie, a proto je nevhodný pro svůj nejdůležitější účel – vzdělávání mladých lidí v zemědělských oborech.

Finance z pachtovného pozemků by horšovskotýnská škola měla ve spolupráci s Krajem využít k postupné opravě chátrajících budov statku, které jsou zároveň chráněnými památkami.

Cílem školy do budoucnosti je i stavba stáje pro krávy. Mělo by jít o malé, ale moderně vybavené prostory s robotickým dojením, aby žáci byli seznámeni s technologiemi, se kterými se pak v reálném životě budou setkávat. V další z budov by mohl mít středisko obor agropodnikání, časem by možná mohlo vzniknout i zemědělské muzeum. Nejprve by se vedení školy chtělo pustit do nové brány, likvidace hnojiště a starého čerpadla a do obecně celkového zkulturnění nádvoří statku.