„V pátek jsme podepsali Partnerskou smlouvu o spolupráci," potvrdila ředitelka SOU Zdeňka Buršíková.  Z rukou manažera společnosti Siemens ČR Jiřího Karase převzala pro svoji školu certifikát Certifikovaný partner pro CNC školení.

„Spolupráce byla podepsána pro oblast školení obsluhy CNC strojů v řídicím systému SINUMERIK," uvedl Miroslav Šimáček, jeden z domažlických učitelů, který se stal lektorem školicího centra. Spolu s Jiřím Divišem, Vlastimilem Janovským, Václavem Tichotou, Josefem Konopem a Miroslavem Jägerem získali certifikát umožňující přístup do znalostní a dokumentační databáze Technologického a aplikačního centra koncernu Siemens v německém Erlangenu. Tam se také konají workshopy a externí školení, které umožní další odborné vzdělání lektorů.

„Studentům školy tak bude jejich prostřednictvím umožněn přístup ke špičkovým technologiím v oblasti řízení obráběcích strojů a nejnovějším informacím a poznatkům z oboru," poznamenal Jiří Karas, ředitel obchodního úseku Řídicích systémů a pohonů pro obráběcí stroje.

„Odborné znalosti předají lektoři našim žákům ve studijním oboru Mechanik seřizovač a v učebním oboru Obráběč kovů," dodala ředitelka Buršíková. Dalšími, kdo nové informace z praxe významné firmy načerpá, budou frekventanti kurzů obsluhy CNC strojů, které SOU Domažlice připravuje pro různé firmy působící na Domažlicku.

„Páteční slavnosti předcházel prosincový nákup 32 kusů výcvikových trenažerů pro výuku řídicího systému. V srpnu pak proběhlo školení nových lektorů," popsal předchozí kroky Šimáček.

Zastoupení společnosti Siemens v České republice bylo založeno v Čechách a na Moravě před 120 lety a obnoveno v roce 1990. V současné době patří Siemens s 11 000 zaměstnanci mezi největší zaměstnavatele v Česku.

„Spolupráce s učňovským, středním i vysokým školstvím především technického směru patří mezi naše dlouhodobé priority. Spolupracujeme se třemi desítkami škol, v nichž pomáháme zvyšovat úroveň vybavení, podílíme se na tvorbě výukových plánů a studenti ve firmě absolvují krátkodobé i dlouhodobé praxe a stáže," dodal Karas.