Přes hranici míří za nákupy stále více našinců a bavorští obchodníci jim více či méně vycházejí vstříc. Jsou obchody – například Kaufland Cham, kde můžete natrefit na pokladní, která se učí česky. Ve furthském Fundgrube zase pracuje rodilá Češka, která u našich sousedů našla svého životního partnera. Českou pokladní zastihnete i v tamním obchodě Netto blízko železničního přejezdu.

Bavorští obchodníci se naučili těžit ze zájmu českých kupujících, a proto například obchod Fundgrube začal přijímat při větších nákupech české kreditní karty. Ještě dále však zašli o kus dál ve Scheibenfeldu, což je místní část Zwieselu. Tamní obchodní centrum, kde nakoupíte všechno možné od potravin až po boty a oblečení, dokonce ze strany od silnice vítá své české návštěvníky v jejich mateřštině. Můžete číst ´Príjemný nákup´ a ´Vítáme vás´ – při takovém vskutku překvapení pak sousedům klidně prominete chybějící háček na ´r´ ve slově příjemný.

Časy se zkrátka mění a s novým zvýšením DPH u nás se dá předpokládat, že si bavorské obchůdky své české zákazníky budou nacházet i nadále.

Pohled od nákupního centra v Scheibenfeldu, části Zwieselu.