Krajský turnaj o pohár starších žáků a žákyň pořádaných krajským volejbalovým svazem byl sehrán v sobotu 7. června na kurtech ve Svrčovci u Klatov. Kurty ve Svrčovci mají své kouzlo. Léta se zde konají vyhlášené turnaje, na které se sjíždějí družstva z celé republiky. Bývalí i současní volejbalisté Jiskry zde odehráli mnoho zápasů a je dobře, že tato atmosféra zcela pohltila i naše mladé naděje. Do Svrčovce vyjelo volejbalové mládí Jiskry, družstva starších žákyň a žáků se svými trenéry na zkušenou s krajskými družstvy. Obě družstva hrají okresní soutěž Volejbalové naděje, a proto byl pro ně tento turnaj premiérou.

Chlapci měli tři soupeře – USK Slavia Plzeň A, TJ Klatovy a USK Slavia Plzeň B. První dva jmenované týmy byly nejen technicky, ale i výškově v převaze a Jiskra prohrála hladce 0:2, 0:2. USK Slavia B byl soupeř přiměřený. Naši hoši vyhráli 2:1 a umístili se na třetím místě.

Děvčata Jiskry měla poměrně velkou konkurenci. Na kurty se sjelo osm týmů kraje. V základní skupině měla za soupeřky Lokomotivu Plzeň, Klatovy B a USK Slavia Plzeň B. Všechny zápasy skupiny dívky vyhrály a zajistily si postup do semifinále. Zde se utkaly s druhým vítězem skupiny B Klatovami A. Hra byla jednoznačně lepší na naší straně. Hráčky převyšovaly soupeřky výborným podáním, příjmem a hlavně útokem. Zaslouženě vyhrály 2:0. A bylo tu finále. Protihráčkami byly volejbalistky ze sportovní třídy 15. ZŠ Plzeň. Zápas probíhal vyrovnaně. „Plzeňandy“ byly velmi pohyblivé, těžko se umisťoval míč k zemi. V time breaku šlo do tuhého. Za stavu 8:1 pro soupeřky dokázala děvčata, že volejbal je kolektivní hra, spojila síly, nedělala vlastní chyby a za velké pomoci všech přítomných fanoušků dokázala zvrátit hru na svoji stranu a zvítězit 15:12.

„Historicky první pohár si děvčata právem zasloužila a věřím, že úspěch je bude motivovat k účasti v dalších vyšších soutěžích,“ pochlubila se jedna z trenérek Jitka Benczová.

Eva Tomanová