V sobotu 22. srpna se uskuteční již 7. ročník běžeckého závodu na půlmaratónské trati, který je organizován jako společný sportovní podnik dobrovolného svazku obcí Mikroregion Dobrohost a obcí Schönsee, Stadlern a Weiding. Hlavními organizátory jsou město Poběžovice a obec Stadlern. Program ve Stadlernu začíná v 9 hodin a samotný závod bude odstartován starostou obce Stadlern Geraldem Reiterem v 11 hodin dopoledne.

Panevropský půlmaratón je zároveň nejdelším podnikem v seriálu závodů zařazených do Běžce Chodska. Trasa vede přes „zelený" hraniční přechod Schwarzach (Bavorsko) / Švarcava (ČR) a to nenapodobitelným prostorem bývalé „železné opony". Během 21 km dlouhého závodu budou mít závodníci k dispozici hned šest občerstvovacích stanic. Běží se převážně po asfaltu a částečně po lesních či polních cestách. Profil tratě je zvlněný se dvěma seběhy do nízkých sedel Českého lesa.

Přihlásit se odvážlivci mohou na emailové adrese starosta@pobezovice.cz do 20.8., případně v místě startu. Startovné v případě zaplacení do 20.8. činí 150 Kč, poté již 250 Kč. Pro závodníky bude zajištěna i doprava. Ti, kteří se dostaví do Poběžovic před Městské kulturní a informační středisko (horní část náměstí Míru), respektive do Domažlic na autobusové nádraží v ulici Prokopa Velikého, budou ke startu závodu do SRN přepraveni autobusem. Organizátoři ujištují všechny závodníky, ale i diváky, kteří by chtěli fandit podél trati, že značení je připraveno v dostatečné míře a nehrozí problém s překrýváním značek pro cyklistický závod Silný kafe. Tento populární závod se totiž v letošním roce nekoná v tradiční termín Poběžovických pouťových slavností.

Vzhledem k tomu, že v Poběžovicích se o tomto víkendu konají slavnosti, bude připraven bohatý doprovodný program. Například pro děti je v Poběžovicích již od 10 hodin připraveno sportovní klání v různých disciplínách přímo na náměstí a tvořivá dílna na nádvoří u městského kulturního střediska. „Naší snahou je tímto závodem podpořit dlouholetou dobrou spolupráci obou regionů a přilákat stálé, ale i nové závodníky, kteří si užijí tento nejen sportovní zážitek," přibližuje za organizátory starosta města Poběžovice Hynek Říha.

Závod se navíc koná pod záštitou bývalého vynikajícího slovenského a českého reprezentanta Roberta Štefka. Je to sedminásobný vítěz silničního běhu Běchovice Praha, vítěz půlmaratónů v Paříži, Košicích, několikanásobný mistr ČR na tratích maratón, půlmaratón, 10km na silnici a na dráze. A hlavně se proslavil trojnásobnou účastí na olympijských hrách (1996 Atlanta, 2000 Sydney, 2004 Atény).

Rekordy půlmaratonské tratě drží Jiří Voják, který v roce 2011 zaběhl čas 1:08:06, a Ivana Sekyrová 1:17:58. Voják bude chtít udržet svoji letošní neporazitelnost v Běžci Chodska a patří k jednomu z favoritů sobotního závodu.

Pro nejlepší tři v každé kategorii jsou připraveny ceny a pro všechny závodníky upomínkové předměty a hodnotné triko s emblémem závodu.

Podrobné informace jsou uveřejněny na webových stránkách www.pobezovice.cz a dobrohost.cz.

Organizátoři zvou všechny příznivce nejen dlouhých běhů na víkendový bohatý sportovní, ale i kulturní program Poběžovických pouťových slavností.

Ondřej Váchal