ČZU Praha – Domažlice 3:0 (20,19,27)
V sobotu zavítal Volejbal Domažlice do pražského Suchdola, kde ČZU sídlí. Zápas začal vyrovnaně, ale ve střední části postupně začali přebírat otěže domácí, kteří se postupně dostali do několikabodového vedení a udrželi ho až do konce.

O osudu druhé sady rozhodl již její úvod, kdy ČZU zatlačilo hosty servisem, zaznamenalo i několik es a šestibodové vedení nedokázali domažličtí volejbalisté ve zbytku setu proti v pohodě hrajícím Pražanům stáhnout.

Za rekordní účasti téměř čtyř set běžců se v Bělé nad Radbuzou uskutečnil 19. ročník Bělské pětky. Z vítězství se těšil Martin Frei.
FOTO: Devatenáctý ročník Bělské pětky vyhrál Martin Frei

Do třetího setu Domažličtí radikálně překopali sestavu, ale ani to příliš nepomohlo, o prvním technickém timeoutu vedlo ČZU 8:3 a vypadalo to na jednoznačnou záležitost. Hosté však výrazně zlepšili servis, útok a blok, ČZU naopak vyrobilo několik nevynucených chyb a ve střední části setu bylo skóre opět vyrovnané. Rozhodovala tak koncovka, ve které oba týmy spolehlivě ztrátovaly až do stavu 28:27 pro domácí, kdy Domažlice zaútočily do autu a ČZU tak mohlo slavit výhru 3:0.

Domažlice – ČZU Praha 0:3 (-24,-19,-18)
Stejného soupeře přivítali domažličtí volejbalisté v neděli v posledním domácím zápase letošní sezóny. Domácí začali ve stejné sestavě jako končili sobotní zápas – s Hynkem Jelínkem na liberu a Milanem Škorvánkem na postu univerzála. Od začátku sady šlo o vyrovnanou bitvu, kterou sledovala opět plná hala. Domácí byli dlouho o bod či dva napřed, v koncovce se do jednobodového vedení dostali hosté. Za stavu 25:24 pro ČZU domácí smečař úspěšně zaútočil, ovšem místo srovnání skóre přišlo sporné rozhodnutí rozhodčího o technické chybě Domažlických a Pražané tak vedli 1:0.

V dalším setu se dokázali domácí dostat do tříbodového vedení 12:9, ale, jako již v kvalifikaci po několikáté, o náskok rychle přišli. Vyrovnaný stav také dlouho nevydržel, zvýšený tlak hostů na servisu a nevynucené chyby domácích rozhodly o osudu sady, kterou nakonec ČZU vyhrálo 25:19.

Po změnách v sestavě nevstoupili domažličtí volejbalisté do třetí sady špatně, opět získali tříbodové vedení. V následných dvou postaveních přišly dvě nevynucené chyby na útoku, dva bloky hostů a nepřesný příjem, čímž se Pražané opět dostali do vedení a tím definitivně zlomili odpor domácích. Sada skončila výsledkem 25:18 a celý zápas 3:0 pro ČZU.

Kvalifikace o I. ligu
Sobota 01.04. 17:00
1. kolo Domažlice – Velké Meziříčí 1:3
Neděle 02.04. 17:00
2. kolo ČZU Praha – Velké Meziříčí 3:0
Sobota 08.04. 17:00
3. kolo ČZU Praha – Domažlice 3:0
Neděle 09.04. 17:00
4. kolo Domažlice – ČZU Praha 0:3
Sobota 14.04. 17:00
5. kolo Velké Meziříčí – ČZU Praha
Neděle 15.04. 17:00
6. kolo Velké Meziříčí – Domažlice

Pražané jednoznačně ukázali, proč I. ligu před dvěma lety vyhráli. V klíčových okamžicích dvou koncovek zachovali klid a domažlické volejbalisty přehráli. Výborné výkony předváděli hostující nahrávač a kapitán Pavel Sýkora, univerzál Michal Novák a více než dvoumetrový smečař s dlouholetými extraligovými zkušenostmi Miloslav Marel.


„Byla to cenná konfrontace s prvoligovým týmem, ve které jsme bohužel neobstáli. Trošku jsme lepili sestavu, to možná také zapříčinilo to, že jsme nebyli schopni vzdorovat více. Chtěl bych poděkovat našim výborným fanouškům. I hráči ČZU si atmosféru pochvalovali a říkali, že nám ji závidí,“ řekl domažlický smečař Jan Ekstein.

TJ ČZU Praha si dvěma víkendovými vítězstvími zajistilo prvoligovou příslušnost i pro příští sezónu. Domažličtí volejbalisté jsou zatím bez bodu a jejich naděje na postup se pohybuje již jen v teoretické rovině. Druhé Velké Meziříčí by muselo v pátek v domácím utkání s ČZU, kterému již o nic nepůjde, prohrát bez zisku bodu a v sobotu by v Meziříčí museli domažličtí hráči získat plný počet bodů. V takovém případě by Velké Meziříčí i Domažlice měly stejný počet bodů a o druhém postupujícím by rozhodoval lepší poměr setů, popřípadě balónů. (oku)