Autocamp Babylon a jeho blízké okolí si v sobotu 5. října podmanili běžci všech kategorií. Domažlický atletický oddíl AC zde totiž uspořádal již 54. ročník Běhu Babylonskými lesy a ten si letos nenechalo ujít úctyhodných 225 běžců.

Přítomné závodníky neodradilo chladné počasí s teplotami kolem 10°C ani páteční dešťové přeháňky, které trať na poslední chvíli proměnily na pořádný kros. Nechybělo ani oraniště plné bláta způsobené nájezdem lesní techniky.

Na Babyloně šlo totiž nejen o příjemný pocit z běhu nebo přátelská setkání, ale i o bodové zisky v rámci předposlední zastávky Běžeckého poháru mládeže Plzeňského kraje, závěrečného podniku Junior Běžce Chodska a čtrnáctého závodního pokračování seriálu Hrbáček Běžec Chodska.

CELOKRAJSKÉ BITVY

Především v dětských a mládežnických kategoriích bylo na co koukat. Hned několikrát proti sobě svedli souboj nejlepší běžci z okresu, ale i v rámci celého kraje.

Rekordní účast měl závod dívek narozených v roce 2010-2011, kterých na start 600 metrů dlouhé trasy nastoupilo hned 27! Pořadatelský tým AC ve spolupráci s rozhodčími mnohdy neměl lehkou práci při rozlišování, kdo proťal cílovou pásku dříve. Vše nakonec zvládl a body tak poctivě putovaly mezi většinu oddílů.

V lesích nedaleko oblíbeného letoviska Babylon se proháněli zástupci snad všech atletických oddílů v kraji a na stupně vítězů se prodrali atleti ze Stříbra, Škody Plzeň, domácího AC, Mílařů Domažlice, Přeštic, Kdyně, Dobřan, Blovic, plzeňského Petřína, borci AC Falcon Rokycany nebo lyžaři ze SportClubu Plzeň.

OLYMPIONIČKA NA STARTU

Kolem pravého poledne vyslali organizátoři na trať dorostence a ženy, kteří měli za úkol zdolat 3200 metrů.

Z chlapců si v lesním terénu, kde je nutné často měnit rytmus běhu, nejlépe vedl Phillipe Carpentier ze Škody Plzeň a časem 11:08 minuty jediný předčil účastnici olympijských her z roku 2018 Kateřinu Razýmovou, která na Babyloně testovala formu před blížící se zimní sezonou.

Postřekovská rodačka v dresu SportClubu Plzeň na nejrychlejšího dorostence ztratila pouhé čtyři vteřiny, naopak druhé ženě a oddílové kolegyni Adéle Novákové nadělila přes minutu a půl.

„Ráda jsem si zde zazávodila a zpestřila tím přípravu. Čím těžší terén, tím více to člověku dá. Takže se jednalo o kvalitní trénink, v sobotu 12. října pořádáme Běh Borským parkem a pak už se těším na sníh. Super bylo i setkání s chodskou partou, kterou nemám možnost tak často vídat. Uvidíme se na slavnostním vyhlášení,“ povídala v cíli vítězka ženského závodu Razýmová.

V čase 12:49 minuty cílovala Jana Brantlová z Velosportu Domažlice, která bronzovým umístěním stvrdila letošní celkový triumf v celoročním seriálu.

Dokonce o minutu méně strávila v bahnitém terénu Petra Šmákalová z plzeňského Petřína, jako vítězka kategorie žen nad 35 let. Postarala se tak o vůbec první porážku Anny Fronkové (Mílaři Domažlice) v letošním roce. Ta má ale již zajištěný celkový triumf ve své kategorii. Pro bronz si doběhla Zdeňka Lebová z Postřekova.

Studenti se pustili do plnění kvízu o Erasmu.
FOTO: Gymnazisté zažili Erasmus Day

ZÁŘIL MLADÝ LYŽAŘ

O třešničku na dortu letošního „Babčáku“ se postaral hlavní závod mužů na 5500 metrů, ve kterém startovalo 33 běžců. Na rychlé tříokruhové trati se dal očekávat rychlý úprk vpřed.

První kolo bylo ale spíše taktickou vyčkávanou v podání dvojice z Mílařů Domažlice Jiřího Vojáka a Ondřeje Váchala, zástupce domácího oddílu Lukáše Krýsla, mladého lyžaře Adama Horníka a ´pána lesů´ Ondřeje Tesky.

První útok ze skupiny podnikl jistý vítěz seriálu Voják před náběhem do druhého kola a jednalo se vlastně o vítězný trhák. V druhém dějství rozhodl o vítězství a v tom třetím mohl trochu zvolnit, ale ne zas tak rapidně, protože za ním se tvrdě bojovalo. Rodák z Kouta na Šumavě nakonec triumfoval v čase 19:49 minuty.

Z původně kompaktní skupiny se v druhém kole odtrhl Krýsl, který nakonec trochu překvapivě podlehl útoku lyžaře Adama Horníka, který všem adeptům na zbylá dvě medailová umístění vypálil rybník. Ve třetím kole se prohnal i kolem Krýsla a zástupce SportClubu Plzeň díky stupňovanému tempu ztratil na vítěze jen 17 vteřin.

Bronzový Krýsl si v závěru pohlídal dotírajícího Tesku a závod dokončil v čase 20:21, Teska na něj ztratil nakonec pět vteřin. V závěrečném okruhu tempo soupeřů již neakceptoval pátý Váchal.

Důležité pro oba borce pod stupni vítězů bylo to, že si upevnili druhou respektive třetí průběžnou pozici v celkovém pořadí.

VELKÝ PŘETLAK ČTYŘICÁTNÍKŮ

Zřejmě silný ročník. Nebo spíš desetiletí. Protože čtyřicátníků letos v seriálu závodí opravdu hodně a to se potvrdilo i na Babyloně.

Nejrychlejší byl Norbert Švarc v čase 22:25 minuty, pod 23 minut se vměstnal i jeho oddílový kolega z Mílařů Domažlice Vítězslav Fronk. Porážku z Capartic oplatil Radkovi Petráskovi (Horšovský Týn) Pavel Majer z Domažlic a vyběhl si tak pro třetí místo. Elitní trojice drží stejné průběžné pozice i v celkových počtech a v posledních dvou závodech se bude ještě hodně bojovat.

Pouze elitní dva čtyřicátnící porazili borce z Postřekova Petra Kuželku, který v kategorii padesátníků dominoval v čase 23:11 minuty a ještě bude chtít promluvit do závěrečného účtování. Pro stříbro si přifrčela ´dolanská lokomotiva´ Karel Voráček a třetí pozici zaujal borec z Německa Martin Geiger.

U veteránů nad 60 let chvátal za tradičním cílovým preclíkem nejrychleji Petr Hojda z Klenčí pod Čerchovem a druhá příčka tak zbyla na Karla Faita z AGP Domaž-lice. Pouze dvě kola pořadatelé naordinovali běžeckému nestorovi Františkovi Märzovi, který závod zvládl opět se vší elegancí.

Běh Babylonskými lesy završil druhý ročník Junior Běžce Chodska a mezi dospělými v některých kategoriích hodně napověděl, kdo bude 9. listopadu oceněn na slavnostním vyhlášení.

Zbylé otázky zodpoví závěrečná dvě běžecká klání – 19. října Běh z Klenčí do Waldmünchenu a 3. listopadu finální vrchařská lahůdka Běh na Koráb.

Ondřej Váchal