„Soutěží týmy studentů 1. až 4. ročníku středních škol (popř. kvinty až oktávy gymnázií) v sedmi disciplínách, vyhodnocení probíhá na základě bodovacích tabulek dvou výkonů za tým. Chlapci se utkávají v běhu na 100, 400 a 1500 m, vrhu pětikilovou koulí, ve skoku do výšky i do dálky a vyvrcholením je štafeta 100 – 200 – 300 – 400 m," informoval nás učitel tělesné výchovy František Novák, jenž spolu se svým kolegou Janem Anderlem prošel se studentským týmem všemi kvalifikačními koly až do finále.

Reprezentanti Gymnázia J. Š. Baara překonali již v krajském kole magickou hranici 9000 bodů a v břeclavském finále svůj výkon dokonce ještě vylepšili na 9200 bodů, což znamenalo vynikající třetí místo v republice. Současně se jedná o dosud nejlepší umístění týmu z Plzeňského kraje. Velkým zážitkem pro všechny zúčastněné bylo již samotné dekorování nejúspěšnějších. Medaile jim předávala patronka soutěže, dvojnásobná olympijská vítězka Barbora Špotáková.

„Největšími oporami našeho týmu byli Ondřej Gerlický, který v běhu na 100 m a 400 m dosáhl druhého nejvyššího bodového zisku ze všech účastníků soutěže, Ondřej Váchal s naším bodově nejkvalitnějším výkonem 2:14,80 v běhu na 1500 m a bojovník Martin Pivoňka s přímo vražednou kombinací disciplín 400 m individuálně a 400 m ve štafetě v rozmezí 30 minut," přiblížil některé mimořádné výkony Anderle.

„Po doběhu jsem byl dost vyčerpaný a hned jsem si uvědomil, že za půl hodiny poběžím další čtyřstovku ve štafetě. Došel jsem na tribunu, tam mi pan učitel Novák promasíroval nohy, trochu jsem si odpočinul, první závod jsem vypustil z hlavy a začal jsem se soustředit na štafetu. Za chvíli už jsem se šel rozcvičit. Bylo to hodně náročné, byl jsem vyčerpaný psychicky i fyzicky," shrnul své pocity úspěšný reprezentant Martin Pivoňka. Jeho výkony zasluhují velký obdiv. V individuálním závodě vyhrál svůj rozběh, postoupil do finále a tam skončil šestý. Krátce poté svým výkonem přispěl k celkovému druhému místu domažlické štafety.

Ani ostatní domažličtí závodníci se v konkurenci nejlepších středoškoláků neztratili. „Matěj Klukan zvítězil ve skoku vysokém a štafeta ve složení Brožík, Tauer, Gerlický a Pivoňka skončila celkově druhá," doplnil výčet nejúspěšnějších reprezentantů Jan Anderle.

Úspěšným reprezentantům školy, a to i těm, kteří sice v celostátním finále nestartovali, ale přičinili se o postup týmu v nižších kolech soutěže, poblahopřála také ředitelka gymnázia Jana Štenglová, z jejíchž rukou převzali sladkou odměnu v podobě pěkně ozdobeného dortu. ⋌Jan Pek